Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Šefa HAC-ovih vatrogasaca Milana Ročaka kolegica optužila za prijetnje smrću

29.12.2011. 23:00
Šefa HAC-ovih vatrogasaca Milana Ročaka kolegica optužila za prijetnje smrću


Šef Odjela za vatrogasnu operativu u Sektoru održavanja Hrvatskih autocesta i istaknuti član HDZ-a Milan Ročak, uskoro će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog optužbi da je svojoj kolegici, kojoj je inače nadređen, ozbiljno prijetio smrću


Milan Ročak, šef Odjela za vatrogasnu operativu u Sektoru održavanja Hrvatskih autocesta, uskoro će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog optužbi da je svojoj kolegici, kojoj je inače nadređen, ozbiljno prijetio smrću. Kako doznajemo, slučaj je dodijeljen Ani Zrilić, sutkinji kaznenog odjela Općinskog suda, nakon što je šef HAC-ovih vatrogasaca uložio prigovor na kazneni nalog zadarskog tužiteljstva kojim ga se proglašava krivim uz kaznenu sankciju od dva mjeseca zatvora s rokom kušnje od jedne godine.
Iako je još u lipnju, kada je slučaj prijavljen policiji, Ročak zadarskim krimovcima priznao sve ono za što ga je 30-godišnja zaposlenica u Odjelu za vatrogasnu operativu HAC-a prijavila, on se, vidjevši kaznenu sankciju, ipak predomislio i od optužbi odlučio braniti pred sudom.
Žaleći se na višegodišnje svakodnevno uznemiravanje na radnom mjestu 30-godišnjakinja je svog šefa najprije prijavila internoj kontroli HAC-a pojašnjavajući kako ju omalovažava, vrijeđa, ponižava te da joj se miješa u privatni i obiteljski život. Osim toga, navela je i kako ju je u travnju, dok su službenim automobilom putovali iz Zadra u Zagreb, negdje kod Delnica izbacio na autocesti i ostavio u nemilosti da se sama snalazi. U pomoć joj je priskočio kolega s tog područja kojeg je nazvala mobitelom i zamolila za prijevoz.
No, mladoj ženi “čaša se prelila” nakon što joj je u travnju nestao službeni mobitel. Kako je policiji ispričala, službeni mobilni aparat ostao joj je na stolu u uredu pred put u Zagreb, a nakon što se vratila tamo ga nije pronašla. U međuvremenu, njezini kolege počeli su dobijati SMS poruke eksplicitna sadržaja s nepoznatog broja te MMS sa ženinim fotografijama koje je imala na svom mobilnom aparatu, a u potpisu je stajalo njezino ime.
Pritisnuta optužbama svojih kolega kojima nije uspijevala objasniti kako nema nikakve veze s tim, slučaj je prijavila zadarskoj policiji. Istraga je pokazala i kako je Ročak nekima od zaposlenika pokazivao mobitel i poruke koje je navodno 30-godišnjakinja slala. Nakon prijave Ročak joj je zaprijetio usmeno, ali i putem SMS poruka da je više neće biti i da će je ubiti.
Optuženi Milan Ročak nije želio komentirati za naš list teške optužbe za koje je osumnjičen.
 


 NA ROČAKOVO PONAŠANJE ŽALILO SE JOŠ NEKOLIKO HAC-ovaca




Na neprofesionalno ponašanje Milana Ročaka internoj kontroli HAC-a požalilo se, kako doznajemo, još nekoliko zaposlenika kojima je on nadređen. Osim toga, interna kontrola zaprimila je i pritužbu oko nekih nepravilnosti vezanih uz dvojicu zaposlenika koji su se u gore spomenutom slučaju pojavili pred zadarskim tužiteljstvom i stali svojim iskazima na stranu šefa HAC-ovih vatrogasaca. Za jednoga je navedeno da mu je Ročak ozljedu zadobivenu na nogometnom turniru na predjelu Smiljevca uoči blagdana sv. Ante, priznao i potpisao kao ozljedu zadobivenu na radu, čime je oštetio Društvo HAC. Za drugog pak, se spominje da je zaposlen na radno mjesto za koje nije imao traženu stručnu spremu i to upravo Ročakovom intervencijom. Više detalja svakako će se znati nakon što istraga bude okončana.


 NIJE SUSPENDIRAN UNATOČ KAZNENOM POSTUPKU


Od insajdera saznajemo da je sukladno Pravilniku HAC-a Milan Ročak, inače i istaknuti član HDZ-a, trebao biti suspendiran za vrijeme trajanja sudskog postupka protiv njega sve do pravomoćnosti odluke. No, on i dalje radi, a sa svim beneficijama prima i plaću oko 20 tisuća kuna.


 REAGIRANJE (28. 1. 2012.)


Poštovani!
U dnevnom listu Zadarski list, od 31. prosinca 2011. g., objavljen je članak pod nazivom “Šefa HAC-ovih vatrogasaca Milana Ročka kolegica optužila za prijetnje smrću”, autorice Suzane Bandić, u kojem je iznesen čitav niz neistinitih, nevjerodostojnih i netočnih informacija, zbog čega se i zahtjeva, sukladno odredbama čl 40. i 41. Zakona o medijima, objava ispravka objavljene informacije i to bez promjena ovog teksta, na istom ili makar istovrijednom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka.
Nije sporno da je državno odvjetništvo doista podiglo optužni prijedlog protiv Milana Ročka, zbog učina kaznenog djela iz čl. 129.st.2. Kaznenog zakona. Međutim netočno je sljedeće:
a) da je Ročak priznao “zadarskim krimovcima sve ono što ga je 30-godišnja zaposlenica u Odjelu za vatrogasnu operativu HAC-a prijavila” te da je “vidjevši sankciju predomislio i od optužbi odlučio se braniti pred sudom”. Ročak od prvog obavijesnog razgovora je vrlo jasno kazao da predmetnoj zaposlenici nikada i niti jednom riječju nije izrekao bilo kakvu prijetnju. Dakle, ništa nije priznao pa stoga niti se mogao na bilo koji način predomisliti;
b) Točno je da je predmetna zaposlenica podnijela pritužbu protiv Milana Ročka Upravi HAC-a, međutim o toj pritužbi je Povjerenica za primanje i rješavanje pritužbi, vezanih za zaštitu dostojanstva radnika utvrdila “kako nije moguće utvrditi tko uznemirava, a tko je uznemiravan, budući da svaka od stranaka tvrdi da je druga stana uznemiravana”.
c) Nikada Ročak nikoga nije “izbacio na autocesti”, niti je zbog toga predmetnoj zaposlenici bilo tko trebao pružiti kakvu pomoć;
d) Ročak nikakav mobitel nije pronašao, pogotovo nije koristio kakve sadržaje iz tog aparata, naravno, što se ponavlja, nije predmetnoj zaposlenici prijetio bilo usmeno ili putem SMS poruka;
e) Ročku nije poznato da se bilo tko osim predmetne zaposlenice požalio na njegovo neprofesionalno ponašanje. Ono što međutm sigurno zna je da niti jednim svojim postupkom nije oštetio Društvo HAC, posebno ne na način da bi priznao kakvu nepostojeću ozljedu na radu ili zaposlio, odnosno intervenirao da se zaposli za nekoga tko nije imao odgovarajuću stručnu spremu.
f) konačno, Ročak jest član HDZ-a, ali ta okolnost ga zasigurno ne bi zaštitila od suspenzije, a da je istu trebalo odrediti. Ne postoji niti jedna jedina zakonska ili podzakonska odredba temeljem koje bi Milan Ročak trebao biti suspendiran zbog vođenja kaznenog postupka koji je inicirala predmetna zaposlenica, pa je onda sasvim jasno da Ročak i dalje radi svoj posao i prima plaću, ali ne u iznosu od 20.000,00 kn, već cca 15.000,00 kn, u koji iznos je uračunata i naknade za dežurstvo.
Odvjetnik
Branimir Zorica