Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani disciplinirani s pucnjavom i uporabom oružja za vrijeme blagdana

29.12.2011. 23:00
Zadrani disciplinirani s pucnjavom i uporabom oružja za vrijeme blagdana


Sudeći prema policijskim evidencijama Zadrani su ove godine vrlo disciplinirani kada je riječ o blagdanskoj pucnjavi i “bučnom” slavlju, a isto tako, statistike pokazuju i da se u posljednjih pet godina upola smanjio broj osoba koje legalno posjeduju oružje


Blagdansko vrijeme između Božića i Nove godine ujedno je i vrijeme pucnjave, no kako doznajemo iz PU zadarske, unatoč činjenici da je čak više od četiri tisuće Zadrana naoružano te da oni posjeduju Oružani list za ukupno 8.366 komada oružja, zloporaba ove godine nije bilo, već se za “bučno” slavlje koristi legalna pirotehnika. A razlog toj sretnoj okolnosti, ujedno i smanjenom broju stradavanja osoba od oružja i nelegalne pirotehnike, leži i u činjenici da je svega pet godina unatrag, u rukama građana bilo dvostruko više naoružanja. U istom vremenu i broj dozvola za držanje oružja više se nego dvostruko smanjio, pa tako trenutačno legalno oružje posjeduje ili nosi četiri tisuće Zadrana i 98 Zadranki, a jedan od njih u svojoj kolekciji ima čak 15 komada raznog vatrenog oružja.
U pet godina upola smanjen broj vlasnika i oružja
Godine 2006. situacija je bila znatno drugačija. Tada je u evidencijama PU zadarske bilo registrirano 16.736 komada oružja kod 10.398 vlasnika, a već sljedeće godine taj se broj spustio na 5.114 vlasnika. Iako se iz navedenih brojki stječe dojam da je u pitanju pad interesa Zadrana za oružjem, iz PU zadarske saznajemo da je broj novih zahtjeva za Oružanim listom iz godine u godine ujednačen te varira od 800 do 900 zahtjeva. Međutim, tijekom posljednjih pet godina više od šest tisuća Zadrana ostalo je bez dozvola. Nekima od njih istekla je valjanost dozvole s obzirom da Oružani list vrijedi deset godina, neki su zbog raznih zdravstvenih problema izgubili pravo na posjed oružja, a nekima je zbog sukoba sa Zakonom oružje oduzeto. Svakako su na pozitivnu statističku sliku utjecale i učestale policijske akcije s ciljem podizanja svijesti građana kao što su primjerice “Manje oružja – manje tragedija” i “Zbogom oružje”.
– Na području PU zadarske tijekom 2010. godine sakupljeno je (vraćeno i pronađeno) ukupno 90 komada vatrenog oružja od čega 32 komada automatskog, 21 komad poluautomatskog, 12 pištolja i 15 komada repetirajućeg oružja. Kada je riječ o rasprskavajućem oružju, u istom je vremenu prikupljeno 822 komada, odnosno 178 ručnih bombi, 129 mina, 38.126 komada streljiva za dugo ili kratko naoružanje te 19,3 kilograma eksploziva – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije dodavši još i da je od početka ove godine pa do 20. rujna policija sakupila 38 komada vatrenog oružja, odnosno 16 automatskih i tri poluautomatske puške, osam pištolja i revolvera te šest komada repetirajućeg oružja. Sakupljeno je i 483 komada rasprskavajućeg oružja od čega 190 ručnih bombi, 88 mina, 30.176 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje i deset kilograma eksploziva.
Oduzeto oružje se uništava
– Ispravno i očuvano oružje pohranjuje se u policijsko skladište, nakon čega se s njim postupa sukladno zakonskim odredbama. Minsko-eksplozivna sredstva, streljivo i slično, koja se ne mogu na siguran način izuzeti s mjesta pronalaska, odmah se uništavaju. Ukoliko se mogu izuzeti bez opasnosti, uništavaju se naknadno, na za to predviđenim mjestima – rekao je Žodan upozorivši na stroga pravila i visoke kazne kada je riječ o nelegalnom držanju oružja.


 LOVCI I SPORTAŠI NAJČEŠĆI VLASNICI ORUŽJA U ZADRU




Kako doznajemo u PU zadarskoj, najčešći razlog zbog kojeg Zadrani u PU zadarskoj traže Oružani list, odnosno dozvolu za držanje oružja, jest lov, a osim lovaca traže ga i sportaši koji se bave streljaštvom, a slijede oni koji osim za držanje traže i dozvolu za nošenje. To su osobe kojima oružje služi za samozaštitu, a mahom je riječ o poduzetnicima koji često sa sobom nose veće iznose novca, javnim osobama kao što su, primjerice, političari i razni dužnosnici, ali i novinarima zbog prirode njihova posla.
Kako bi osoba, konkretno u PU zadarskoj, dobila dozvolu za držanje oružja, prije svega treba, kako doznajemo, imati opravdan i uvjerljiv razlog za to.


 STROGE KAZNE ZA ILEGALNO DRŽANJE


Kada je u pitanju ilegalno držanje oružja u Zakonu o oružju stoji da će se novčanom kaznom od deset do sto tisuća kuna, ili pak kaznom zatvora do 60 dana kaznit fizička osoba koja neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom zabranjeno oružje. Od pet pa do čak 50 tisuća kuna ili 45 dana zatvora može dobiti osoba koja da oružje na uporabu djeci, a kada je riječ o pravnim osobama, zapriječene kazne su još rigoroznije i kreću se od 50 pa čak i do pola milijuna kuna za prekršitelje.


OD PIROTEHNIKE NAJČEŠĆE STRADAVAJU DJECA, OD ORUŽJA STARIJI


U Lišanima Ostrovičkim na sam doček Nove 2010. godine od posljedica eksplozije ručne bombe smrtno je stradao je 43-godišnji muškarac, a početkom siječnja 2009. godine u jednom zadarskom noćnom klubu 19-godišnja djevojka zadobila je teške ozljede oka zbog detonacije petarde na podu kluba. Iste je godine, odnosno 24. studenog, u Žmanu na Dugom otoku, prilikom eksplozije takozvanog topovskog udara teško ozlijeđen 13-godišnji dječak, a lakše njegov tri godine mlađi brat. Dana 24. siječnja 2008. godine u Popovićima je teško nastradao 10-godišnji dječak. Mališan je zadobio teške ozljede ruke i oka uslijed eksplozije petarde drugog razreda, a zbog toga je kazneno prijavljen njegov otac. Svega godinu dana mlađi dječak, 22. prosinca 2007. godine, također, je teško ozlijedio ruku i to zapalivši petardu koju nije na vrijeme odbacio.