Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

1000 plesača u 25 godina suvremenog plesa

29.12.2016. 23:00
1000 plesača u 25 godina suvremenog plesa


Ove godine Zadarski plesni ansambl obilježava 25 godina postojanja. Osnovani su u jesen ratnog vihora 1991. godine i od tada su predvodnici zadarske scene suvremenog plesa. Ansambl su osnovale pokojna Nives Šimatović Predovan i Sanja Petrovski, koja mu je i danas voditeljica.
– Bio nam je to jedini mogući izlaz u tim danima. Pucalo se, a mi smo vježbali na zadnjem katu DHM-a. Kad bi krenulo, trčali smo u podrum, prisjeća se Petrovski.
Kaže da nema točnu statistiku o tome koliko je plesača prošlo kroz ansambl, ali da je ta brojka blizu tisućici.
Potpora za autorska djela
– U početku nas je pokretao veliki entuzijazam, ljubav prema plesu i pokretu… Toliko nas je to nosilo da smo se tek 1998. godine registrirali kao udruga da bismo mogli imati novčanu potporu. Sada je razlika u tome što jako puno pišem, svaki projekt oduzima jako puno vremena, birokracija, obaveze…, kaže Petrovski.
Danas je u ansamblu petnaestak stalnih članica i stotinjak djece koja uče ples kroz programe ansambla. Probe imaju u velikom, iako po stavkama tipa vlaga, neadekvatnom prostoru u blizini glavne pošte na Relji.
– Kod nas je stalno prisutna obrazovna vertikala, koja nam je vrlo bitna i uz Zadarski plesni ansambl plesnom se umjetnošću bave plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa i udruga Zalet s Ivom Burčul, voditeljicom. Uz njih, jedini smo koji se bavimo umjetnošću suvremenog pokreta. Zato i ne tražimo potporu za godišnje nastupe tipa Božićna čestitka, već za projekte koji su naša autorska djela, kaže Petrovski, koja kao profesorica plesa radi u Glazbenoj školi Blagoja Berse.
– Ansambl je prije bio nadogradnja na osnovnoškolsko plesno obrazovanje, a prije četiri godine u Glazbenoj školi otvorena je Srednja škola suvremenog plesa, kaže Petrovski i ističe kako je za djecu najbolje da se na ples upišu s pet ili šest godina.
Deficitarni plesači
– Imamo muške članove ansambla, dođu i odu, to je tako. A bilo bi super da ostanu. Za početak, i to je deficitarno zanimanje, kao i neka druga koja se potiču za opstanak. Nakon obrazovanja sigurno bi imali posao, pa pozivam sve muške koji vole ples i vide se u tome, da nam se jave i dođu, kaže Petrovski.
– Plesom se osvješćuje tijelo i um. Suvremeni ples daleko je odmaknuo u formama koje nisu vidljive, nego se osjećaju kroz pokrete plesača, to je vrsta otvorenosti u komunikaciji s publikom.
Kao najteže razdoblje u četvrtstoljetnoj povijesti ansambla spominje smrt kolegice i prijateljice Nives Šimatović Predovan.
– Ples je veselje i radost, a mi smo nastavili plesati i u tim pretužnim trenucima, kaže Petrovski.