Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Kolanu opet pao proračun

29.12.2016. 23:00
U Kolanu opet pao proračun


Kriza vlasti ponovno trese malu pašku Općinu Kolan, a kulminacija političke nesloge rezultirala je rušenjem proračuna u travnju izabranog načelnika Šime Gligore. Isti se scenarij u općinskoj vijećnici odigrao i prije godinu dana nakon čega je Vlada imenovala povjerenika i raspisala prijevremene izbore. Kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a Gligora je pomeo dotadašnjeg načelnika Josipa Zubovića koji je Općinu Kolan vodio 13 godina, no na posljednjoj sjednici općinskog vijeća doživio je isto što i Zubović – za izglasavanje proračuna nije dobio podršku većine vijećnika, pa čak ni onih koji su ga na izborima podržali.
Nastalu situaciju Gligora pripisuje lošim međusobnim odnosima u kolanskoj vladajućoj strukturi.
– Predložio sam proračun koji proizlazi iz potreba Općine Kolan i usmjeren je na pokretanje i pripremu određenih projekata kao što su dječji vrtić, infrastrukturalni i komunalni projekti, a sve u cilju povećanja kvalitete života i daljnjeg razvoja naše općine. Neizglasavanje proračuna je posljedica zahlađenih političkih odnosa unutar vijeća, odnosno unutar tzv. Koalicije, a i prema meni kao načelniku, kaže Gligora, te dodaje kako će svaki od aktera tražiti krivca za situaciju koja je dovela do toga da dvije godine zaredom Općinom Kolan upravlja povjerenik Vlade te prebacivati odgovornost na nekog drugog.
– Tko je bio u pravu i tko je stajao iza interesa stanovnika općine, a tko iza svojih osobnih ili interesa nekih grupa, procijenit će glasači na sljedećim lokalnim izborima, zaključuje Gligora koji još uvijek ima šansu vijeću predložiti izglasavanje privremenog troškovnika, no i takav ishod u konačnici znači samo održavanje tzv. hladnog pogona i obustavu realizacije svih projekata, jednako kao i kad je na čelu općine Vladin povjerenik.
Koju opciju će na koncu odabrati bit će poznato uskoro.