Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog paljenja korova po buri u dva dana vatrogasci gasili 50-ak požara

29.12.2016. 23:00
Zbog paljenja korova po buri u dva dana vatrogasci gasili 50-ak požara


Zadarski vatrogasci ni jučer nisu imali vremena za predah. Nakon što su dan ranije, u utorak, zabilježili ukupno 34 požara na području županije, što je više nego u srcu ljetne sezone, u srijedu su izišli na petnaestak požarišta. Kako doznajemo od Željka Šoše, županijskog vatrogasnog zapovjednika, razloga za paniku nema, a vatrogasci uspješno na svim terenima drže vatru pod kontrolom.
– U utorak u večernjim satima vatra se približila kućama u Ruplju i Zemuniku, ali nije bilo mjesta za paniku jer su na terenu bila čak 62 vatrogasca s desetak vozila. Vatra je uspješno ugašena, ali su se manji požari na istom terenu aktivirali i danas, rekao nam je jučer Šoša dodajući kako usprkos velikom broju požara nema veće materijalne štete.
– Ovih je dana zapuhala bura pa su ljudi krenuli paliti travu na poljoprivrednim zemljištima i pašnjacima. To je dozvoljeno, ali vatru moraju držati pod kontrolom, posebice kad puše jak vjetar kao što je to slučaj jučer i danas, pojasnio je Šoša ističući da je najveća šteta zapravo nastala na vatrogasnim vozilima koja su zbog leda i blata zaglavljivala na terenima pa je u nekoliko navrata trebalo organizirati i njihovo izvlačenje, a potrošili su i dosta goriva.
– U Zemuniku je opožareno ukupno oko 600 metara četvornih mahom trave i niskog raslinja. U prvi mah, zbog mraka i vjetra činilo se da je ta površina i veća, ali srećom nije, zaključio je Šoša te još jednom pozvao sve građane na odgovorno ponašanje kod paljenja korova i trave, kao i obavezu da o tome obavijete vatrogasce.
Osim vatrogasaca iz JVP Zadar i Benkovac u gašenjima požara u Ruplju, Zemuniku, Škabrnji, Vrsima, Ninskim Stanovima, Ražancu i ostalim mjestima sudjelovala su i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva bez čije pomoći bi njihovi kolege profesionalci teško izišli na kraj s tako velikim brojem požara koji su planuli u isto vrijeme.