Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Cilj je povećati iskoristivost EU fondova

Autor: Ante Vidović

30.01.2013. 23:00
Cilj je povećati iskoristivost EU fondova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Specifični ciljevi projekta su: povećati iskoristivost EU fondova putem poboljšanja znanja, informiranosti i motiviranosti za razvijanje projekta za posebne grupe građana te razviti pozitivno mišljenje građana o mogućnostima korištenja EU fondova i povećati njihovu uključenost u inicijative financirane fondovima EU


Organizacija za građanske inicijative organizirala je jučer u Baroknoj kući u Ninu projektnu kliniku u sklopu projekta “Omogućimo to putem EU fondova”. U okviru klinike predstavljene su trenutačne mogućnosti za financiranje projekata iz EU programa i fondova.
Organizacija za građanske inicijative započela je 1. siječnja provedbu ovog projekta. Njegovo provođenje trajat će dvanaest mjeseci, a financira ga Europska Unija iz sredstava programa IPA INFO 2011. Aktivnosti će se provoditi na području Zadarske, Šibensko-kninske županije te Slavonije.
– Provedbom ovog projekta očekujemo da će doći do poboljšanja informiranosti između predstavnika lokalne i regionalne samouprave, javnih institucija, medija, organizacija civilnog društva, malih i srednjih poduzetnika, poljoprivrednika i ribara o sredstvima EU i upravljanju projektnim ciklusom, kaže voditelj projekta Miroslav Petrović, dodajući kako će se kroz uspostavu dvaju informativnih centara i organiziranje projektnih klinika korisnicima pružati tehnička pomoć pri razvoju projektnih aplikacija.
Za interaktivno učenje pisanja projekata financiranih fondovima EU postavit će se softver te će u tom vidu biti stalno dostupan svima zainteresiranima. Kroz promotivne programe u lokalnim medijima i informativnim kampanjama povećat će se informiranost građana o fondovima EU.
Opći cilj projekta je potpora hrvatskim institucijama i delegaciji EU prilikom komunikacijskih napora na teme općenitog razumijevanja politika i programa EU. Specifični ciljevi projekta su: povećati iskoristivost EU fondova putem poboljšanja znanja, informiranosti i motiviranosti za razvijanje projekta za posebne grupe građana te razviti pozitivno mišljenje građana o mogućnostima korištenja EU fondova i povećati njihovu uključenost u inicijative financirane fondovima EU. Njegove ciljne skupine su predstavnici regionalne i lokalne samouprave te javnih institucija, poljoprivrednici i ribari, mali i srednji poduzetnici, predstavnici udruga, predstavnici medija te građani.