Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Milinović optužuje Ostojića za urušavanje zdravstva

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

30.01.2013. 23:00
Milinović optužuje Ostojića za urušavanje zdravstva

Foto: Ognjen ALUJEVIĆ



Dug u zdravstvu dosegao je neprihvatljive razmjere, rokovi plaćanja su 270 dana, a svaki mjesec stvara se do 150 milijuna kuna novog duga, upozorava Milinović


Uskraćivanjem prava na stažiranje mladim doktorima medicine ministar zdravlja Rajko Ostojić potpuno će urušiti zdravstvo, jer za razliku od HDZ-ove vlade uopće ne ulaže u ljudske resurse, a mlade liječnike tjera iz Hrvatske, poručio je jučer potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, Darko Milinović.
– Ostojić je odluku o financiranju pripravničkog staža najavio za ožujak, u vrijeme predizborne kampanje za zagrebačkog gradonačelnika. Mladi kolege to nisu zaslužili – ustvrdio je Milinović na stranačkoj konferenciji za novinare, pozivajući ministra da ne čeka izbore već da do kraja tjedna raspiše natječaj za stažiranje jer za to, tvrdi Milinović, uvjeti postoje. HDZ-ova je vlada, navodi, u svom mandatu u stažiranje i specijalizacije uložila 441 milijun kuna, a financirala je obrazovanje 4.872 liječnika, medicinskih sestara i drugih medicinskih kadrova.
– Ostojić voli reći kako je ponosan na ovo, ponosan na ono, a liste čekanja su mu sve duže. Voli reći i “zaguglajte”, pa sam maloprije zaguglao i vidio da se u pulskoj bolnici na UZV srca čeka četiri mjeseca, na EKG holter šest mjeseci, a na UZV štitnjače godinu dana. Dug u zdravstvu dosegao je neprihvatljive razmjere, rokovi plaćanja su 270 dana, a svaki mjesec stvara se do 150 milijuna kuna novog duga – upozorio je Milinović, kojega smeta što Ostojić za dugove proziva ravnatelje bolnica, iako je dug sam generirao rezanjem bolničkih limita.
– Zaprepašćuje da uz sve to nema ni ulaganja u ljude. U Hrvatskoj nedostaje 4.000 liječnika, pa “zaguglajte” – ironičan je Milinović, koji poziva liječnike da ostanu u domovini iz koje ih ministar tjera.
Ostojić ne bi smio istodobno biti ministar zdravlja i kandidat za gradonačelnika, jer je riječ o vrlo ozbiljnim funkcijama, ustvrdio je Ante Ćorušić, predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a.
– Funkcija ministra zdravlja traži čitavog čovjeka, čitav radni dan – poručuje Ćorušić, koji tvrdi kako HDZ ima bolji kadar u zdravstvu koji može riješiti nagomilane probleme. Zdravstveni sustav sada nije održiv, a za to su, zaključio je Ćorušić, “krivi Rajko i Slavko koji su smanjili zdravstveni doprinos za dva posto”.