Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prometni kaos u Benkovcu

Autor: Velimir Brkić

30.01.2013. 23:00
Prometni kaos u Benkovcu

Foto: Velimir BRKIĆ



U sklopu projekta rekonstruirat će se semaforska instalacija i odvodnja, a glavna benkovačka cesta bit će znatno prohodnija. Izgradit će se i nogostup do skretanja za Kneze u Šopot te kružni tok uokolo kapelice sv. Nediljice, na nadasve opasnom raskrižju, kazao je Šarić


U ponedjeljak su započeli radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji državne ceste D27 na dionici Benkovac – Šopot, od semafora kod marketa Tommy na benkovačkom bulevaru, dalje uz Vatrogasni dom i crpnu postaju Ine pa sve do Šopota.
– Vrijednost radova je 15 milijuna kuna bez PDV-a, financijer su Hrvatske ceste. Rok radova je šest mjeseci, a izvodi ih tvrtka Sarađen d.o.o., rekao je Ante Šarić, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta.
Pritom je istaknuo kako će se ovim projektom u mnogome povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka.
– U sklopu projekta rekonstruirat će se semaforska instalacija i odvodnja, a glavna benkovačka cesta bit će znatno prohodnija. Izgradit će se i nogostup do skretanja za Kneze u Šopot te kružni tok uokolo kapelice sv. Nediljice, na nadasve opasnom raskrižju, kazao je Šarić.
Benkovac je jednostavno raskopan, pored rekonstrukcije ceste D27 u tijeku su i radovi na vodovodizaciji i kanalizaciji vrijednoj 56 milijuna kuna. Zbog radova zatvorene su brojne ceste, što je vozačima najgore.
– Na području Benkovca je prometni kaos. Nema ni dovoljno prometne signalizacije da se vozač snađe, tvrdi Marko Andrić iz Donjeg Perušića.
Dodaje kako je cesta od Donjeg do Gornjeg Perušića širine od tri metra preopterećena, opasna za život svih sudionika u prometu, a najugroženiji su pješaci.
– Istovremeno od Šopota preko Grubića prema vojarni put je tako uzak da se uopće ne mogu mimoići vozila. Isto je od Šopota prema želježničkom kolodvoru kod Knezova jer je makadamski put za Kličevicu preuzak, govori Andrić.
O prometnim problemima koji će nastati zatvaranjem ceste Benkovac – Šopot raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.
– Svi alternativni putevi će se tamponirati, a tamo gdje je moguće i proširiti kako bi se nesmetano moglo prometovati, rekao je gradonačelnik Branko Kutija.
Naglasio je kako za sigurnije prometnice i bolju sutrašnjicu treba nešto i žrtvovati, svi trebaju više strpljenja.
– Unatoč recesiji i gospodarskoj krizi sustavno se radi na komunalnoj infrastrukturi, u tijeku su radovi vrijedni preko 70 milijuna. Okrenimo se budućnosti i prosperitetu, a ne prikupljanju sitnih političkih bodova, zaključio je Kutija.   
Inače, za izlazak s autoceste A1 prema Benkovcu koristi se čvor Zadar II, a ne čvor Benkovac. Teretna vozila na relaciji Biograd – Benkovac obilaze D8-Zadar-D424-čvor Tromilja-ŽC 6278-Škabrnja-Benkovac.