Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Babe luže žele u Registar kulturnih dobara RH

30.01.2014. 23:00
Babe luže žele u Registar kulturnih dobara RH


Zlatna luka u suradnji s Općinom Sukošan, Turističkom zajednicom, komunalnim društvom Zlatna luka i Sukošanskim glasnikom priprema svu potrebnu povijesnu dokumentaciju, fotografije i priče kako bi jedinstveni pokladni ophod Babe luže, tzv. Ružne maškare, upisali u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu.
– Babe luže su prva od nominacija prema Ministarstvu kulture od još nekoliko koje želimo za sva vremena sačuvati od zaborava poput Trke tovara Memorijal kenje Viole koje je 1969. godine pokrenula družina Sinji galeb, te jedinstvenog sukošanskog jela čufrita ili tripica s janjećim nogicama, kazala je Mirjana Nadinić Veleslavić, tajnica KUD-a Zlatna luka.
– Babe luže nisu maškare, to je vojska! – ovako su nas poučili u Sukošanu momci i muži obučeni u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom. Na glavi su mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga, a na ramenima Did, krivac za sve nevolje i nedaće.
Između 131 zaštićenog nematerijalnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara RH sa zadarskog područja su govor zadarskih Arbanasa, glazbena praksa Tovareća mužika iz Sali na Dugom otoku, glazbeni izričaj ojkanje ili orzanje, glagoljaško pjevanje, paška čipka, paški teg, pivanje na kanat na otoku Pagu, tradicionalna proizvodnja paškog sira, tradicijsko lončarstvo otoka Iža te klapsko pjevanje na razini RH.
– Kada Ministarstvo kulture proglasi Babe luže kao nematerijalnu kulturnu baštinu, taj će se jedinstveni pokladni ophod kao dobro hrvatske kulture štititi od opasnosti nestajanja i uništenja kroz senzibiliziranje javnosti i promicanja putem pisanih i elektroničkih medija, videozapisa i slično, pojasnila je Veleslavić Nadinić.