Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZD DNEVNIK Zadarska nada u razvedravanje

30.01.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Zadarska nada u razvedravanje


Kažu neki, kad te snijeg počne zabrinjavati, a ne radovati, znak je da si počeo odrastati. Na jednoj strani snijeg je zimska radost, a na ozbiljnijoj, meteorološkoj, snijeg je vremenska nepogoda. To proturječje toliko se u ovom trenutku slaže s našom, nikako prestajućom krizom, da bi ekonomske prognoze trebali dijeliti Vakula i ostali iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Sve ovisi o tome koliko će se smilovati nebo. Dok se Šibenik zabijelio pod snijegom, Zadrani se, oni odrasli, zapravo mogu radovati što ih nije uhvatila povrh ekonomske i ova vremenska nepogoda.  
Kad vidimo premijera kako govori da nije znao o Šegonu, a na drugu stranu ništa ne poduzima da ga smijeni, pitamo se svi skupa je li i njemu snijeg vrijeme bezbrižnosti, vrijeme za sanjakanje po zdravom razumu većine Hrvata, ili vremenska nepogoda koja ga je uhvatila na otvorenom pa sad plače jer na vrijeme nije stavio krov na kuću. Vlada se ovih dana ponaša kao da ju je uhvatio prvi snijeg, nespremna kao i većina zimskih službi prvog dana.
Očito je da ni jedni ni drugi ne gledaju prognozu, ne čitaju makar Tomanove meteorološke eseje, pa bi u minutu znali kad će snijeg napadati, a time i kad će osvanuti sa statusom posrnule zemlje EU. Istovremeno oporba ih štipa uvjerljivošću citata baruna Münchhausena. Narodu ne preostaje ništa drugu nego lopatanje, dok skupo plaćeni bageri čiste neke druge ulice. Više ljudi ovih dana izlopataju snijega nego cijela mehanizacija zajedno. Znaju, ne počistiš li ispred vrata, eto kazne. Ovim na vlasti, kazna su izbori, a birači ponovno četiri godine moraju čekati da ponavljači poprave ono pokvareno od prethodnika.
Taman kad pola posla završe, uhvati ih novi snijeg. Dakako, opet nespremne. Srećom za nas Zadrane, snijeg se ovog puta zaustavio u Bibinjama, a tamo se s njim znaju obračunati. Zadrani se mogu nadati kako će jednom ipak doći dvostruko, ekonomsko i meteorološko razvedravanje.