Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Spužva” se vratila nakon sedamnaest godina

30.01.2017. 23:00
“Spužva” se vratila nakon sedamnaest godina


Nakon 17 godina u Gimnaziji Vladimira Nazora ponovno je pokrenut školski list “Spužva”.
– Ponovno pokretanje lista ideja je naših vrijednih učenika koji su jednostavno željeli ostaviti traga, ne samo u e-matici i na školskim klupama, već i u posebnom odjelu naše knjižnice za buduće generacije, kaže ravnatelj Rade Šimičević ne krijući zadovoljstvo ukoričenim radovima učenika o školskim događanjima, uspjesima kolega, seminarima, EU- projektima, glazbi, filmu, umjetnosti i slično. No, ovaj projekt ne bi uspio bez angažmana Ante Prtenjače, dipl. knjižničara, koji je učenicima bio na raspolaganju od ideje pa do realizacije.
– Prvo smo okupili grupu učenika koji su željeli pisati, a onda oformili uredništvo. Sve skupa trajalo je oko dvije godine, ali s razlogom. Odlučili smo list predstaviti na Lidranu pa smo prolongirali tiskanje, kaže Prtenjača dodajući kako su se u pripremi lista vodili idejom prve “Spužve” čija je inicijatorica bila profesorica Jasenka Vežić te “Spektra” čiji je pokretač bio profesor Edo Končurat i 20-ak učenika koji su radili na projektu na koncu je u novoj-staroj “Spužvi” ostavilo svoj pečat.
– Željeli smo zadržati kvalitetu, ali ne kopirati prijašnja izdanja. Ideja za glavnu temu: “60-e” rodila se onako spontano jer smo u to vrijeme i ja i Magdalena počeli slušati glazbu iz tog vremena. Na radionicama tu u knjižnici kasnije je svatko dodavao nešto svoje. Netko bi predložio kako će pisati o filmovima iz tog vremena, netko o nekoj grupi koja je tada ostavila trag, netko o modi… Malo po malo sve se posložilo od korica do korica i “Spužva” se vratila, kaže Gabrijel Vučetić, zamjenik glavne urednice lista Magdalene Matas, koja je u uvodniku lista navela koliko truda i rada je uloženo kako bi se opravdala očekivanja.
– Satima, danima i mjesecima smo mozgali, istraživali i osmišljavali teme kako bi svatko mogao naći nešto za sebe, nešto naučiti, ali i dobiti informaciju o temama kojih nema u udžbenicima. Mislim da smo u tome i uspjeli. Svi koji su vidjeli novu “Spužvu” imali su samo riječi hvale, kaže Magdalena, maturantica koja neće moći sudjelovati na idućem broju “Spužve” no silno želi, kao i svi koji su sudjelovali u oživljavanju školskog lista kako bi generacije koje dolaze iza njih nastavile s radom i održeale ga na životu.
– U listu koji je tiskan na 80 stranica kvalitetnog papira imamo tri intervjua, nekoliko aktualnih tema i temu broja koja se odnosi na 60-e godine. Bio je to ogroman posao, ali se isplatio. Mislim kako smo uspjeli napraviti nešto kvalitetno i nešto što će poslužiti kao poučno štivo budućim generacijama. Isto tako, nadam se kako će ovaj rad biti prepoznat na Lidranu sredinom veljače, kaže Prtenjača napominjući kako će učenici novu “Spužvu” predstaviti javnosti za sedam dana. Svi oni koji žele imati svoj primjerak “Spužve” mogu je dobiti za svaga 10 kuna.
– To je zaista simboličan iznos, a novac koji prikupimo od prodaje namijenili smo u humanitarne svrhe, odnosno za socijalnu samoposlugu u Zadru, kaže Dina Uglešić, novinarka “Spužve”.