Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U lešini malog labuda s Ninske solane pronađena sačma

30.01.2017. 23:00
U lešini malog labuda s Ninske solane pronađena sačma


Nakon što smo prošlog tjedna pisali o slučajevima krivolova na Ninskoj solani, u kojima je pronađeno mrtvo osam strogo zaštićenih patki utvi (10% populacije u Hrvatskoj), te mali labud koji je u Hrvatskoj viđen svega nekoliko puta, iz udruge BIOM, organizacije koja se bavi zaštitom prirode, osobito ptica, poslali su priopćenje u kojem su potvrdili da je malo labud ubijen sačmom.
– Svega dva tjedna nakon što je opažen u okolici Nina, uginula jedinka vrste mali labud (Cygnus columbianus) nađena je u 25. siječnja na istoj lokaciji. Ptica je poslana u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak lešine malog labuda. Nažalost, rendgen je pokazao da se u tijelu labuda nalaze zrna sačme koja su najvjerojatniji uzrok uginuća ove rijetke ptice, priopćili su iz BIOM-a.
Vijest o uginuću utvi, kao i malog labuda, prijavljena je policiji, inspekciji zaštite prirode te Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu, a vijest o slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode.
– Ovi slučajevi usmrćivanja rijetkih ptica dokaz su apsolutnog bezvlašća i nezainteresiranosti nadležnih, prvenstveno iz domene lovstva, da se uvede red u lov na ptice. Mali vremenski razmak između ova dva kriminalna događaja upućuje da krivolovci, unatoč prethodnim prijavama i izlascima policije na teren u slučaju krivolova na utve, i dalje nesmetano djeluju na području Nina, komentirao je dipl. ing. biologije Vedran Lucić iz Udruge BIOM.