Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nikome nije lako nakon odlaska Subašića

Autor: Šime Ćurko

30.03.2009. 22:00
Nikome nije lako nakon odlaska Subašića

Foto: Vedran SITNICA



Možda su neki u meni tražili novog Subašića, ali do dolaska na razinu na kojoj brani moj prethodnik treba i vremena i utakmica – kaže Ježina


Antonio Ježina ušao je u sezonu kao prvi vratar prvoligaša sa Stanova. Nakon 9. kola i 0:3 poraza na Stanovima protiv Rijeke na gol je stao Andrija Vuković koji od tada drži “jedinicu”. Nema puno vratara koji su s 19 godina, poput Ježine, gurnuti u prvu momčad.
– Takva je bila odluka i ja sam pokušao braniti najbolje što sam mogao – prisjeća se Ježina. Osam mjeseci kasnije mladi je vratar posložio neke stvari u glavi nakon što je bilo zamjerki na njegov učinak u devet utakmica u kojima je Zadar osvojio samo jedan bod.
– Istina, bilo je pogrešaka, to nikad nisam ni pokušao osporiti. Najteže je bilo nakon utakmice s Dinamom kada smo izgubili 3:2 nakon što smo vodili 2:0. Poslije tog poraza u medijima je bila dosta kritika prema meni, mislim malo i previše jer ne treba zaboraviti da i vratari imaju pravo pogriješiti. Kao uostalom i svaki igrač na terenu.
Momčad i pojedinac
Samo što pogreška vratara obično znači loptu u mreži.
– Istina, ali s vratarima treba strpljenja. Taj period je bilo moja vratarsko odrastanje i mislim da mi je cijela ta situacija za neke buduće utakmice dobro došla. Nešto sam sigurno mogao naučiti. Ne treba zaboraviti da sam upao u momčad nakon odlaska Danijela Subašića, koji je bio veliki oslonac naše momčadi. Možda su neki u meni tražili novog Subašića, ali do dolaska na razinu na kojoj brani moj prethodnik treba i vremena i utakmica.
Jesu li vas kritike previše smetale?
– I jesu i nisu. No, sada je sve to iza mene i treba gledati naprijed. Znate ono, što vas ne ubije to će vas ojačati. Vjerujem da je mene ojačalo.
Na Dvoranskom prvenstvu ste imali odlične nastupe.
– Dvoransko prvenstvo me mnogo podiglo. Bilo mi je jako važno dobiti priliku i nakon dobrih obrana na tom natjecanju pun samopouzdanja došao sam na početak priprema.
Kakav je odnos s Andrijom Vukovićem, kojem ste prva rezerva?
– Isti onakav kakav je bio dok sam ja branio. Dakle, odličan. Ma, uvijek se provlači pitanje među vratarima poput onog tko je na koga ljubomoran. Nema toga jer nogomet je momčadski sport i ni Vuković ni ja ne možemo se izdizati iznad ostalih igrača. Ako će Zadar s Vukovićem na golu ostati u ligi to znači i moj uspjeh i obrnuto. Ispadnemo li slučajno u Drugu ligu obojica odmah postajemo drugoligaški vratari.
Ispred Kelave
Ježina je već desetak dana na okupljanju mlade reprezentacije koja je u Varaždinu odigrala prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore (1:1). Danas momčad Dražena Ladića očekuje utakmica u Mađarskoj u okviru Mirop kupa. U reprezentaciji Ježina ima status prvog vratara, ispred Ivana Kelave iz Dinama.
– Puno mi znači što Ladić ima povjerenja u mene iako sam u Zadru na klupi posljednjih mjeseci. Prošao sam nekoliko reprezentativih selekcija i to je velika stvar za moju karijeru od koje ćemo, vjerujem, i Zadra i ja imati koristi.
Crnogorci su do izjednačujućeg pogotka došli nakon što je Ježini ispala lopta iz ruku.
– Bio je očit prekršaj, njihov igrač se zabio u mene i lopta mi je ispala.
Mlada reprezentacija se priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2011. koje počinju u lipnju. Hrvatska je u skupini sa Srbijom, Norveškom, Slovačkom i Ciprom, a samo prvo mjesto vodi izravno na EP.
– Imamo kvalitetu s kojom možemo računati da ćemo proći skupinu, iako to neće biti jednostavno. Protiv Crne Gore nije bilo loše, ali slažem se s Ladićem da možemo još bolje.


 ŠIBENIK – ZADAR NA HTV2




Utakmicu 25. kola Prve HNL između Šibenika i Zadra, koja će se igrati na Šubićevcu 11. travnja u 20.15 sati, na Veliku subotu, izravno će se prenositi na HTV 2. Bit će to Zadranima drugi ovosezonski dvoboj pred televizijskim kamerama koje su prenosile i utakmicu 5. kola Zadar – Dinamo kad su Zagrepčani slavili 3:2.