Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Moguće je da OTP banka postane vlasnik kluba

30.03.2011. 22:00
Moguće je da OTP banka postane vlasnik kluba


Morat će se postići dogovori. Ako vjerovnici ne pristanu na naše modalitete jasno je da se nitko, osim hipotekarnih vjerovnika, neće moći naplatiti, a onda to znači i gašenje KK Zadra, jasan je Edvin Šimunov


Iako se točan iznos duga Košarkaškog kluba Zadar još uvijek ne zna, sigurno je da njegova dugovanja nisu ni približno 100 milijuna kuna. To je izjavio predsjednik kluba Edvin Šimunov osvrćući se na medijske napise o tome da je KK Zadar zapravo pred bankrotom. Šimunov se najprije osvrnuo na brojku od 42 milijuna kuna duga po bankinim obvezama.
– Ne poznajem banku koja bi dala 2,5 puta veći kredit nego što iznosi procijenjena nekretnina koja služi kao jamstvo. To se odnosi na 40-ak milijuna kuna duga koji je prezentiran javnosti, a odnosi se na kreditna zaduženja OTP banci. Relativno nedavno, točnije 5. ožujka 2010. izvršna je procjena vrijednosti poslovne zgrade i zemljišta u Jazinama koja iznosi oko 19,5 milijuna kuna, rekao je Edvin Šimunov dodajući da je moguće da OTP banka bude u konačnici i vlasnik kluba, ali nakon završetka propisane procedure.
 Postoje i tri kredita OTP banke
Međutim, Šimunov priznaje da postoje i tri kredita OTP banke u ukupnom iznosu 12,452.036 kuna od kojih jedan sutra dospijeva na naplatu. No, i tu se očekuje, naglašava Šimunov, prolongiranje otplate tog duga. Nedavnu buru izazvala je i gradonačelnikova odluka da KK Zadru navodno isplati 3 milijuna interventnih sredstava iz gradskog proračuna. Predsjednik Šimunov kaže da se ne radi o nikakvim „interventnim” sredstvima nego o redovitoj tranši odobrenih sredstava iz proračuna Grada Zadra.
Teška financijska situacija KK Zadra pročula se nadaleko, pa je sve učestalije „sjedanje” na neke neizvršene obveze. Prije mjesec dana, riječ je bila o dugu prema hotelu Dubrovnik u Zagrebu, kojeg je zbog odigravanja dodatne utakmice u doigravanju, morao snositi organizator KK Cibona. Po Šimunovu, takvi dugovi i potraživanja ne mogu bitnije utjecati na financijsku sliku kluba. Međutim, alarm se posebno upalio kada je objavljeno da je u klub ušao i USKOK. Na to Šimunov kaže da mu do sada nitko iz USKOK-a nije tražio predaju bilo kakve dokumentacije, posebice ne one koja se odnosi na relaciju igrači – menadžeri – klub.
– U tijeku je priprema knjigovodstvenog izvještaja koji bi trebao dati konačnu i točnu sliku dugovanja prema igračima, trenerima, menadžerima. Nakon dobivanja izvještaja, sastat će se upravni odbor koji će najvjerojatnije izaći s dva moguća prijedloga koji će se podastrijeti vjerovnicima. Međutim, već sada mogu reći, ma koliko god velika bila potraživanja na toj relaciji, ona se u potpunosti neće moći isplatiti, naglasio je Šimunov.
Poreznoj upravi duguju 20 milijuna kuna
Najvjerojatnije će se vjerovnicima predložiti dva modela rješavanja, slična onima koje je primijenila Cibona. Jedan model sadržava u sebi dio otpisanih potraživanja, a dio koji bi se jednokratno isplatio nakon dva mjeseca. Drugi model jest isplata jednog dijela duga u novcu, a drugog u dionice kluba, nakon čega dionice idu u proces preoblikovanja duga. No, posebno je zanimljiv dug KK Zadra prema Poreznoj upravi kojoj zadarski sportski ponos „kumulativno” duguje 20 milijuna kuna. Riječ je o dugu za razdoblje od 2005. do 2009. Šimunov naglašava da to rješenje Porezne uprave još nije konačno. O njemu se moraju izjasniti odgovorne osobe.
– Kada taj dug bude konačno ustanovljen, poslužit će nam kao polazište za izradu elaborata o preoblikovanju. Zakon o sportu tu kaže da država svoja potraživanja može ugovorom prenijeti na jedinicu lokalne samouprave u kojoj klub ima središte, rekao je Šimunov.
Edvin Šimunov je na kraju dodao da je dobro da javnost bude vjerodostojno informirana o stanju u klubu te da je poruka svima onima koji vole KK Zadar, da on osobno vidi mogućnost izlaza iz situacije, iako je riječ o pravoj katarzi kroz koju prolazi klub.
– Međutim, morat će se postići dogovori. Ako vjerovnici ne pristanu na naše modalitete jasno je da se nitko, osim hipotekarnih vjerovnika, neće moći naplatiti, a onda to znači i gašenje KK Zadra, bio je na kraju jasan Edvin Šimunov.


 TROŠENJE NEZARAĐENOG NOVCA




Dva hrvatska košarkaška diva, a trenutačno financijska patuljka Cibona i Zadar iscrpili su se suludom trkom za primat najboljeg u košarci u zemlji. Razlog njihove finacijske propasti jest trošenje nezarađenog novca, mahom poreznih obveznika, dok je istovremeno ekonomski, marketinški, politički, a napose sportski efekt igranja košarke u Hrvata spao na najniže moguće grane. Nerealni apetiti unatoč jasnim spoznajama koliko vrhunski košarkaški rezultat košta, dodatno su proizveli vrlo tešku, a za ljubitelje sporta, mučnu situaciju. Nakon autodestrukcije, dva košarkaška diva označila su početak katarze ne samo u profesionalnom sportu, nego i u poslovnom razmišljanju u cijelom hrvatskom društvu. Međutim, na tom putu ih ne prate i ostali klubovi koji još djeluju po starom modelu. Cedevita i Zagreb su se kasno uključili u utrku s prvom dvojicom, pa nisu dolazili u situaciju financijskog razapinjanja. Međutim, ove godine su i oni povećali svoje apetite pa se postavlja jedno, vrlo važno retoričko, ali i suštinsko pitanje življenja u Hrvatskoj. Mora li baš sve staro propasti, da bi se novo gradilo na razvalinama starog. Ta paradigma hrvatskog društva, i na košarci dobiva svoju empirijsku utemeljenost.