Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tajni vlasnik Luke Zadar je Mariborska nadbiskupija

30.03.2011. 22:00
Tajni vlasnik Luke Zadar je Mariborska nadbiskupija


Nakon što su petorica velikih dioničara Luke Zadar, koncesionara zadarske teretne luke, prije četiri godine prodali svoj vlasnički udio potpuno nepoznatoj tvrtki “Manus” u vlasništvu Veljka Bubića iz Zemunika Donjeg, u hrvatskoj javnosti nagađalo se tko je, zapravo, stvarni vlasnik
U pozadini preuzimanja tvrtke Luka Zadar stoji financijskim skandalom osramoćena Mariborska nadbiskupija, piše jučer mariborski dnevnik Večer, otkrivajući tako još jedan vjerojatni “pipak” kojeg su dva financijska holdinga u vlasništvu Mariborske nadbiskupije, Zvon Ena i Zvon Dva, razgranali na hrvatskoj obali.
Nakon što su petorica velikih dioničara Luke Zadar, koncesionara zadarske teretne luke, prije četiri godine prodali svoj vlasnički udio potpuno nepoznatoj tvrtki “Manus” u vlasništvu Veljka Bubića iz Zemunika Donjeg, u hrvatskoj javnosti nagađalo se tko je, zapravo, stvarni vlasnik. S obzirom da je “Manus” osnovan s minimalnim temeljenim kapitalom od 20 tisuća kuna, i to neposredno uoči same prodaje, sumnjalo se odakle poduzetniku Bubiću gotovo 18 milijuna eura kapitala za preuzimanje Luke Zadar.
Sam Bubić tada je po medijima izjavljivao kako je dionice “otkupio novcem inozemnog fonda koji mu je ustupila jedna slovenska tvrtka”. Ispostavilo se da su tijekom 2008. godine dionice Luke Zadar potiho prešle u slovenske ruke, tvrtku “I. J. Storitve”, u vlasništvu umirovljenice Roze Mlakar Kukovič, za koju mariborski dnevnik navodi da je nekoć bila ugledna financijašica iz poduzetničkih krugova bliskih Mariborskoj nadbiskupiji. “Manus” je, naime, bio obvezan vratiti kratkoročni kredit za 53,6 posto dionica Luke Zadar, u iznosu od 130 milijuna kuna, no kako to Bubić nije učinio, ljubljanska tvrtka “I. J. Storitve” u kolovozu 2008. godine izvršila je upis založnog prava. Informacije da je dominaciju nad Lukom Zadar preuzela slovenska tvrtka hrvatski mediji “dočepali” su se iz godišnjeg financijskog izvješća Bubićevog “Manusa”.
Mariborski dnevnik Večer jučer je rasvijetlio sloj dublje, navodeći da je novac za cijeli taj posao zapravo stigao iz crkvenih fondova Zvon Ena i Zvon Dva, pri čemu je sredstva osigurala NLB, danas najveći vjerovnik dvaju društava koja su nedavno zatražila i prijedlog za prisilino poravnanje. Ključni čovjek u poslovima navodno je bio Bubićev poslovni partner iz Slovenije Janko Jurca, koji ima dobre odnose s pomoćnikom Uprave NLB-a Alojzom Jamnikom. Kako prenose slovenski mediji, u financijskom holdingu Zvon Dva poručili su kako o kupovini dionica Luke Zadar ne smiju ništa reći jer bi time mogli naštetiti poslovnim interesima sudionika u tom poslu, dok su u Zvon Ena bili bez komentara.