Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Znanje i snaga bez kojih Zadar nema infrastrukturu

30.03.2016. 22:00
Znanje i  snaga bez  kojih  Zadar  nema  infrastrukturu


– Mi sa Sveučilištem surađujemo na području regionalizacije, stojimo pri stavu da Zadar treba biti centar regije, ako dođe do podjele. Također, surađujemo na području turizma. Studenti su posebno bogatstvo grada, poručio je u čestitki gradonačelnik Kalmeta
Sveučilište u Zadru proslavilo je jučer svoj dan, Dies Academicus, četrnaestu godinu zaredom. Na svečanoj sjednici okupili su se  brojni gosti iz cijele Hrvatske, među kojima i ministar zdravlja Dario Nakić, saborski zastupnici Josip Bilaver i Ingrid Antičević Marinović, rektor  zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, kao i predstavnici lokalne vlasti te  brojnih ustanova.
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i ove godine prisustvovao je  proslavi dana zadarskog sveučilišta, naglasivši kako je taj dan jedna od  najvećih svečanosti u gradu i županiji.
– Transformiranjem  Filozofskog fakulteta u Sveučilište ono je dobilo  novi identitet, daje znanje i snagu bez kojeg jedan grad nema infrastrukturu. Mi sa Sveučilištem surađujemo na području regionalizacije, stojimo pri stavu da Zadar treba biti centar regije, ako dođe do podjele. Također, surađujemo na području turizma. Studenti su posebno bogatstvo  grada, jer mladost daje jedan poseban kapital ovom gradu, kazao je gradonačelnik Kalmeta uz želju da Sveučilište i dalje bude ponos grada.
Ulaganja u znanost
Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, podsjetio je na važne godine na  koje se uvijek osvrćemo u ovoj prigodi, kao što su 1396., 1955., 1998. i  2002.  godina.
– U Domu županije je 1998. održana inicijativa za osnivanje  Sveučilišta, a 2001. je skupština podržala osnivanje. Od samog početka  imamo lijep odnos Županije i Sveučilišta. Prvi rektor Sveučilišta Damir  Magaš, prije nego je bio rektor bio je član županijskog Poglavarstva.  Sveučilište u Zadru je, s obzirom na broj djelatnika, možemo tako kazati,  jedna od najvećih tvrtki, kazao je župan Zrilić poručivši studentima kako  njihovi uspjesi  ispunjavaju srećom i optimizmom.
– Mi koji smo naše karijere davno počeli, možemo biti mirni. Nemojte  razmišljati o tome kako otići, ostanite ovdje i gradite budućnost, poručio  je župan Zrilić.
U ime Rektorskog zbora Hrvatske sve prisutne pozdravio je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.  Zadarsko sveučilište daje veliku potporu Rektorskom zboru koji nastoji pokazati kako se tradicija dijeli zajednički, naglasio je Boras te istaknuo vrijednosti kulture i ljudske vrijednosti.
– Nadamo se kako će nova vlast shvatiti važnost ulaganja u obrazovanje. Od onoga što dobijemo za znanstvena istraživanja ostaje nam svega  deset posto. Nadamo se kako ćemo s vremenom dobijati kao i ostale zemlje EU. Mastodonti, poput Sveučilišta u Zagrebu, mogu neko vrijeme  podnijeti krizu, ali mala sveučilišta ne, zato se trebamo brinuti za njih.  Sve zemlje koje su izašle iz krize ulagale su u znanost, poručio je Boras.  Podsjetio je na odličnu suradnju s bivšim rektorom Antom Uglešićem, te  je istaknuo kako s novom rektoricom dolazi nova snaga.
Proračun realan
Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, kazao je kako je Sveučilište u Zadru došlo do razine srednjeg sveučilišta, a  po nečemu i iznad toga.
– Sveučilište u Zadru je vrlo aktivno u međunarodnoj suradnji i svojim  radom pridonosi internacionalizaciji, istaknuo je Tomas navodeći dobru  suradnju s Ministarstvom. Poručio je kako bi i u ministarstvu bili sretni  da je proračun veći, no u okviru mogućnosti je realan.
– Svi vi ste dali velik doprinos u napretku akademske zajednice, kao i  cijele naše domovine, poručio je Tomas.
U ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović okupljenima se obatio njen savjetnik za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, koji je  i sam bio student u Zadru prije 30 godina.
– U odnosu na ono vrijeme, odmaci su enormni, siguran sam da će taj  model poslužiti i drugima, kazao je Opara.
Okupljenima se naposlijetku obratila rektorica Sveučilišta u Zadru dr.  sc. Dijana Vican.
– U ovaj svečani trenutak podijelit ću s vama naša zadovoljstva. Mi  smo heterogena visokoškolska zajednica, naizgled malena, koja sa skupinama znanstvenika i nastavnika na dvadeset pet odjela kroz sedam  znanstvenih područja djeluje kao samo pet boja, ali njihovih je pojedinačnih i skupnih rezultata mnogo.
Sveučilišni grad
Mi smo zajednica sa 600 radnika i 5.500 studenata, 90 studijskih programa i kombinacija studijskih programa. S 14-godišnjim djelovanjem  mi sebe vidimo u godini institucionalne mladosti, a s radom i rezultatima u institucionalnoj zrelosti. Sveučilište u Zadru je danas jedna stabilna visokoškolska i kulturna ustanova koja i te kako bodri sve promjene i  nastoji odgovoriti svim izazovima promijenjenog svijeta, kazala je rektorica ističući kako Sveučilište u Zadru čini mali grad u urbanim središtima  Zadru i Gospiću.
–  Sveučilišni grad je generator razvoja i stvaralaštva, a mladenačkim  duhom bodrenim njegovanom mudrošću jamac bolje budućnosti. Akumulirani potencijal još uvijek nije dovoljno oslobođen, pa pred nama  stoje brojne nove prilike i izazovi. Razvijajući i dalje našu humanističko- društvenu jezgru, poseban impuls dat ćemo području tehničkih znanosti. Zbog te naše specifičnosti imamo jedinstvenu prigodu razvijati najnovije tehnologije po mjeri čovjeka, materijalni svijet isprepletati humanističkim porivima šireći tvarne i duhovne vidike, poručila je rektorica  ističući kako vjeruju u sve snage izvan Sveučilišta, u Grad i Županiju;  partnerske ustanove, predškolske ustanove, škole, kulturne i druge ustanove, visokoškolske partnere u zemlji i inozemstvu, te se svima zahvalila  na dosadašnjoj suradnji.