Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvati participiraju u “energetskom minusu”

30.03.2017. 22:00


“ENERGETSKI MINUS”
Kada vas sljedeći put šef uhvati kako spavate na radnom mjestu – nema više straha. Samo recite da ste u “energetskom minusu”.
“Energetski minus” je najnovija izmišljotina naših nogometnih stručnjaka, koji nam nakon svake utakmice mudro besjede, kako s klupe tako i u studiju i nakon utakmice na terenu. Jedan nakon prvog poluvremena spomene tu frazu i onda je svi ponavljaju kao papagaji. Slično je bilo i onda kada su neko vrijeme svi blebletali o “stražnjoj loži” kao da su završili tri medicinska fakulteta. Ovaj put je izostalo ono grozno “ostavljanje srca na terenu” i “davanje 110 posto od sebe”, ali su zato svi bili opsjednuti “energetskim minusom”. Pa nisu valjda neki seljoberi i neznalice da kažu da su se umorili, ili da su jednostavno “pali u snazi”. Ne, ovako to zvuči puno ozbiljnije.
Očigledno je da “stručnjaci” koji prate ovaj, u biti jednostavni sport, vole koristiti izraze za koje misle da ispadaju pametniji kada ih izgovaraju, a tome se zdušno pridružio i naš selektor, koji nam smrtno ozbiljnog lica (po običaju) najavljujući novu utakmicu protiv Estonije, kaže sljedeće: “Uglavnom će participirati cijelu utakmicu igrači koji do sada nisu igrali”. Znači, “participirati cijelu utakmicu…” Hmmmm… Što to uopće znači? Ja sam malo glup čovjek, nisam završio fakultete kao Čačić pa mi to nikako nije jasno. Morat ću uzeti u ruke neke stručne knjige i učiti ovakav način govora. Već dugo sam u energetskom plusu sa željom da postanem pametniji.
PARTICIPIRANJE LIJEPOG PORAZA
A kako su to naši nogometaši “participirali cijelu utakmicu” mogli smo vidjeti ovog utorka kada su izgubili od jedne od najgorih europskih reprezentacija, koja se inače nalazi na 120. mjestu Fifine liste i koja je u posljednje vrijeme pobijedila samo Gibraltar, kojeg bi vjerojatno pobjedila i ekipa trećeligaša NK Zadra. Da stvar bude smiješnija, u ekipi su igrali i igrači kao što su Perišić, Pjaca, Kramarić, Kovačić i Rog, koji igraju u vrhunskim europskim klubovima, pa se postavlja pitanje – kako je to moguće? U stvari, neću ja o tome kako je to moguće jer nisam sportski novinar, ali mi nikako nije jasno zašto se ovakve utakmice uopće igraju. Kome to ide u prilog i kakvog to ima smisla? Problem je u tome što se emitira na televiziji pa ja to pogledam pa mi prisjedne i doručak, ručak, večera i svi oni mnogi međuobroci. A onda ne netu vidim izjavu izbornika Čačića koji smatra da je kriv loš teren. Jeste. Kao što su za prethodne loše igre krivi igrači koji su umorni jer igraju u euroligama, za razliku od naših protivnika koji se cijele godine izležavaju na plaži ispod palme i skupljaju snagu za igru protiv naših umornih mučenika. Pa dokle ćemo to slušati?
ZANIMLJIVE NOVOSTI
Hrvati su među najdebljim nacijama, a u prosjeku godišnje pojedu 67 (ili 76, nisam siguran) kilograma mesa po glavi stanovnika. Tako zbore u RTL – direktu. Ja sam izračunao da godišnje pojedem možda par kila, što znači da moj susjed, stari barba Jure pojede oko 130 kila mesa. Zato je on tako debeo i oronuo, a ja ovako mlad, lijep i stasit. Onda bih ja trebao pucati od zdravlja, ali ne pucam, tj. pucam, ali po šavovima, a to je zato što pojedem godišnje stotinjak kila tjestenine, kao i svi Talijani. Ali, pustimo mene, jer o meni se već sve zna. Kao gošća u dnevniku RTL-a bila je jedna ženska osoba koja nam je rekla da se treba kupovati samo svježe meso koje se može dobro pripremiti. Ah, mene budaline jedne neobrazovane i neinformirane. Da nije nje, ja bih i dalje živio u posvemašnjem neznanju. Kao i do sada bi ulazio u mesnicu i još s vrata vikao “Mate! Deder mi nareži neko staro, usmrđeno meso, po mogućnosti toliko tvrdo da se ne može ni pripremiti ni jesti!” Zbilja mi nije jasno da se dovodi u dnevnik stručnjak koji mi mora objasniti da meso mora biti svježe. Mislim, lud jesam, ali toliko baš i ne.