Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Posjetitelji oduševljeni demonstracijama replika stakla iz 15. stoljeća

30.03.2017. 22:00
Posjetitelji oduševljeni demonstracijama replika stakla iz 15. stoljeća


“Staklo II. tisućljeća poslije Krista” naziv je izložbe koju je u Muzeju antičkog stakla sinoć priredila Nikolina Topić. Riječ je zapravo o doktorskoj disertaciji dubrovačke arheologinje, a većinu njenih nalaza može se pripisati razdoblju najvećeg prosperiteta Dubrovačke Republike od 15. do 16. st.
Čaše bez ukrasa, boce na stalku
– U tom razdoblju najaktivnija je bila lokalna dubrovačka proizvodnja stakla. To nam potvrđuju podaci iz arhivskih dokumenata, iz kojih je također vidljivo da su se gotovi proizvodi, osim na lokalnom tržištu, u velikim količinama mogli naći i na širem prostom balkanskog zaleđa, području Otomanskog carstva, Albanije, južne Italije, Sicilije, čak i sjeverne Afrike, napose u Aleksandriji. Među popularnim oblicima posuđa navedenim u pisanim izvorima nalaze se čaše bez ukrasa tzv. gotti, čaše s apliciranim kapljicama gotti gropolosi, posude na visokom stalku tazze, kupe coppe, boce dugog uskog vrata ili ingastare i prozorska stakla oculi, rekla je Nikolina Topić.
Dobar dio dubrovačkih nalaza predstavlja import iz venecijanskih, drugih talijanskih ili zapadnoeuropskih radionica koje nije uvijek jednostavno razlučiti pa se osim uobičajene tipološke identifikacije predmeta primjenjuju i kemijske analize stakla kako bi se dobio uvid u elementi sastav sirovine. Rezultati tog postupka često ne pružaju željene odgovore u “dešifriranju” porijekla konkretnog staklenog predmeta. Pronađeni predmeti uglavnom su izrađeni od lošije pročišćene sirovine u kojoj se nazire dosta mjehurića i površinske irizacije. Prema tipološkim karakteristikama predmeta jasno je da su bili namijenjeni svakodnevnoj uporabi, što znači da su i njihove cijene bile vrlo pristupačne. Rijetki primjerci ukazuju na rafiniraniji ukus i luksuzniju izvedbu, a samim tim i veću tržišnu vrijednost. Među raritetnim nalazima na prostoru Balkana ističu se ulomci bočica ukrašeni motivom festona, sirijske ili egipatske proizvodnje 13.-14. stoljeća, te ulomci emajliranih čaša tipa Aldrevandin izrađenih u Veneciji. Među predmetima uobičajenima za radioničke centre središnje Italije najzastupljenije su jednostavne čaše bez ukrasa i optički puhane čaše. Jedan od izložaka dio je i boce koju je koristila poznata zadarska tvornica za proizvodnju likera Luxardo.
Fasciniran staklom
Uz fragmente staklenih posuda, nalaze se i replike koje je izradio američki staklopuhač William Gudenrath. Posjetitelji su jučer mogli vidjeti kako Gudenrath izrađuje staklene predmete. On i Nikolina Topić upoznali su se na predavanju u Švicarskoj, a Gudenrath je s oduševljenjem prihvatio molbu da na osnovu fragmenata i poznatih crteža izradi jučer izložene replike staklenih posuda.
– Od moje 11 godine fascinira me staklo. Napose ono venecijansko koje je istovremeno vrlo tanko, vrlo elegantno, ali ponekad i vrlo jednostavnih oblika. S oduševljenjem sam prihvatio ponudu gospođe Topić za rekonstrukcijom nekih od oblika čije je ona fragmente pronašla. Izrađujući replike, upravo sam i koristio tehnike starih venecijanskih renesansnih radionica, rekao je William Gudenrath.