Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vican: Mi smo kao grad u gradu s jedinstvenom strategijom

30.03.2017. 22:00
Vican: Mi smo kao grad u gradu s jedinstvenom strategijom


Svečanom sjednicom, na kojoj je nazočio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić, jučer je obilježena 15. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zadru. Rektori i prorektori raznih sveučilišta, predstavnici gradskih, županijskih i državnih upravnih tijela, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, razni dužnosnici i brojni drugi prisustvovali su jučerašnjoj svečanosti. Uzvanike su u Svečanoj dvorani Sveučilišta pozdravili zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta te župan Stipe Zrilić, a obojica su istaknuli izuzetno dobru i kvalitetnu suradnju Sveučilišta i lokalne vlasti, kako u prošlosti tako i danas.
U ime Rektorskog zbora okupljene je pozdravio Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu.
Mala odluka Senata
– Moderna povijest Sveučilišta u Zadru započela je malom odlukom Senat Sveučilišta u Splitu kako će Filozofski fakultet u Zadru biti okosnica budućeg sveučilišta. Naša sveučilišta trebaju više surađivati, naročito zbog činjenica koje su iznijele statistike, da ne primjenjujemo tehnološka znanja, a to možemo sinergijom. Sveučilište u Zadru profiliralo se u centar izvrsnosti, kadrovi su to među najboljima u Hrvatskoj. Posebno ističemo ulogu rektorice Vican. Rektorski zbor će biti predvoditelj, podupiratelj Ministarstva u reformama. Potrebno je omogućiti ne samo znanstveni, već i osobni razvoj, kazao je Anđelinović poručivši kako je Zadar u njegovom srcu te da je uz njega i osobno vezan.
Ministar Barišić jučer je u Zadru nastupio i kao poseban izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a posebno je apostrofirao i pozdravio Stjepana Krasića “koji je svojim studijama pokazao kako Zadar još od 14. stoljeća ima visoko učilište.”
– Za Sveučilište u Zadru danas je poseban dan. U tradiciji posebno možemo vidjeti jačanje identiteta. Sjećanje na početke svakoj ustanovi daje posebnost, a ovdje tradicija ima važnost. Dvadeset i pet sveučilišnih odjela govori o tome kako je moguće uspostaviti jedno moderno integrirano sveučilište koje je uspostavilo cjelinu. Istaknuo bih i međunarodnu suradnju. Centri doprinose ulozi koju Sveučilište ima i van sveučilišnih okvira, a ima jasnu viziju i svoju misiju. Znanost i visoko školstvo važni su za razvoj, kako društva, tako i gospodarstva, no znanost prije svega treba služiti istini, a onda gospodarstvu i svemu drugome, poručio je među ostalim ministar Barišić uputivši okupljenima poziv da iskoriste trenutak i zajedno izgrade zemlju kvalitetnih ljudi.
Kao posebni izaslanik predsjednika Sabora RH, okupljenima se obratio saborski zastupnik Marko Vučetić, rekavši kako je obilježavanje 15. obljetnice prigoda da se podsjetimo kako dolazeći u Zadar dolazimo u grad istinske slobode i kritičnosti.
– Svi koji dolaze u Zadar slobodni su izraziti kritičko promišljanje. Sloboda je preduvjet kako bi se moglo vršiti znanstveno istraživanje. Osjećam se udomaćen u ovoj sredini, zapravo smo svi ovdje kao udomaćeni. Na Sveučilištu u Zadru radi se u slobodi i istini, poručio je Vučetić, inače pročelnik Odjela za filozofiju zadarskog Sveučilišta.
Rektorici Dijani Vican, preostalo je na koncu samo zahvaliti na lijepim riječima i pozdraviti sve koji su pomogli u osnivanju sveučilišta, kao i u daljnjem radu.
Mediteransko sveučilište
– S petnaest godina djelovanja i intenzivnog rada vidimo se kao mediteransko sveučilište. S 5.500 studenata i 600 djelatnika mi smo vam grad u gradu s jedinstvenom strategijom, u suradnji s Gradom i Županijom, istaknula je rektorica nabrojivši potom studije, na sve tri razine, među ostalim 300 doktoranada. Poseban naglasak stavila je na cjeloživotno učenje te velik broj znanstvenih skupova i raznih radionica koji su se na Sveučilištu u Zadru održali u posljednjih godinu dana.
– Povećan je broj stipendija za one izvrsne, kao i za studente slabijeg socioekonomskog statusa. Studentsko savjetovalište provodi posebne programe, ne nedostaje nam plodnog izdavačkog duha, a istaknula bih pokretanje portala Morepress za časopise. Studentski zbor uspješno prati tradiciju studentskog aktivizma. Othrvavamo se lošem financijskom stanju, svih 25 odjela ravnopravno dijeli koeficijente. Nema nikoga i ničega tko će obuzdati rastući entuzijazam. Naša strateška jedra ostaju, poručila je rektorica Vican.
U sklopu proslave 15. obljetnice Sveučilišta u Zadru na svečanoj sjednici je nastupio ansambl Antiphonus sa skladbama 14. stoljeća. Izvođači su bili Martina Borse, Franko Klisović, Tomislav Fačini, Izidor Erazem Grafenauer i Pavle Zajcev.
Nagrade za izuzetna postignuća
Rektorica Sveučilišta u Zadru uručila je jučer nagrade za izuzetna skupna i pojedinačna studentska postignuća.
U znak priznanja za izuzetna studentska postignuća u 2016. godini nagrađeni su ženska ekipa Studentskog stolnoteniskog kluba i ženska ekipa Studentskog košarkaškog kluba, posebno studentica Ina Marin, kao najbolja igračica turnira na državnom prvenstvu u košarci 2016.
U znak priznanja za kulturnu promociju Sveučilišta u Zadru u zemlji i inozemstvu nagrađena je sveučilišna a cappella skupina A.K.A. Crescendo.
U znak priznanja za izvrsnost u inoviranju visokoškolske nastave primjenom Geografskog informacijskog sustava u području geografije, te svim odgojno-obrazovnim područjima nagrađena je grupa studenata Odjela za geografiju: Maja Bahnik, Darija Borić, Fran Domazetović, Nediljko Ralica i Josip Šetka.
Na temelju izvrsnih rezultata postignutih tijekom studija u akademskoj godini 2015./2016., nagradu rektorice dobilo je 12 studenata.
Na preddiplomskim studijima nagradu su dobili Ivana Bilandžija i Paula Pedić, a na diplomskim: Ivana Bašica, Ivona Brekalo, Viktorija Capek, Jelena Čale, Fran Domazetović, Marta Džaja, Ante Grković, Dora Kvarantan, Ksenija Lazinica i Mario Marasović.