Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pobjednici Župan, Đekić, Njekulin, M. Kurtov, N. Šimunić, Vidov, Surić, Medić i Marušić

Autor: Velimir Brkić

30.05.2009. 22:00
Pobjednici Župan, Đekić, Njekulin, M. Kurtov, N. Šimunić, Vidov, Surić, Medić i Marušić


Prema neslužbenim rezultatima provedenog drugog izbornog kruga poznati su svi gradonačelnici i načelnici u Zadarskoj županiji, osim u Općini Posedarje. Naime, ponovljeni izbori u naselju Posedarje nisu donijeli odluku o novom općinskom načelniku. Nitko od šest načelničkih kandidata nije sveukupno osvojio 50 posto plus jedan glas. U drugi krug izbora za dva tjedna u kojem će sudjelovati svi općinski birači (Islam Latinski, Podgradina, Grgurice, Slivnica, Vinjerac, Posedarje), odlazi aktualni načelnik Ivica Juričević (HDZ) koji je osvoji najviše glasova, i nezavisni Marko Brala. Inače, HDZ-e je osvojio apsolutnu većinu općinskih mandata u Općinskom vijeću, osam od 13.
Građani Obrovca mogu napokon odahnuti, barem što se tiče izbora za gradonačelnika. Novi-stari gradonačelnik je dr. Ante Župan (HDZ-SDSS) koji je bio uspješniji od Marka Klanca (DC-HSLS). Međutim, u Gradskom vijeću zbog manjinske kvote gdje je potrebno sedam a izabrano je šest Srba, najvjerojatnije će biti nerješen rezultat 8: 8, što će donijeti dobrane probleme u radu GV-a.
I građani Grada Paga izabrali su svog gradonačelnika, Antu Fabijanić – Njekulina (HSP-HSLS) koji je ciljnu ravninu pretrčao ispred Vjekoslava Šljive (HDZ).
U Gračacu za 100-tinjak glasova pobjedu je u konkurenciji s Tadijom Šišićem (HDZ) izborio novi-stari načelnik Goran Đekić (SDSS). U gračačkom Općinskom vijeću većinu vijećnika ima HDZ.
Usprkos tomu što je u prvom izbornom krugu bio kraći za pet glasova u odnosu na mladog veterinara mr. sc. Tomislava Šarića (HSP-HSS) novi-stari načelnik Općine Zemunik Donji za 100-tinjak glasova je inž. stroj. Josip Marušić (HDZ). Koalicija HSP-HSS ima šest vijećnika a HDZ-e pet što može itekako otežati rad načelnika Jose.
U Pakoštanima je pobjedio novi-stari načelnik Milivoj Kurtov (HDZ-HSS) koji je osvojio oko 450 glasova više od svog prezimenjaka Željka Kurtova Buša (HNS).
Mladi Ive Surić (HDZ) novi je načelnik Općine Privlaka koji je danas u drugom izbornom krugu bio uspješniji od Vinka Skoblara (SDP-HSU-HNS). Koalicija HDZ-HSP ima većinu u Općinskom vijeću.
Općina Pašman također je dobila svog načelnika za naredni čeverogodišnji mandat, Nedjeljka Medića (HDZ-HSP-HSU). U izbornoj utrci izgubio je nezavisni Ante Kraljev.
Ponovljeni izbori na biračkom mjestu broj 1., iznjedrili su novog-starog načelnika Općine Bibinje, Nina Šimunića (HDZ) koji se za 200-tinjak glasova bio uspješniji od Petra Šimunića, nezavisnog s liste HSP-a.
Na otoku Ugljanu u Kalima novi-stari načelnik je Tino Vidov (HDZ-HSP) koji je pobjiedio u konkurenciji s Zdenkom Vidovom (SDP).