Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rezultati Petriciolijeva rada ugrađeni u suvremene dosege umjetnosti

Autor:

30.05.2009. 22:00
Rezultati Petriciolijeva rada ugrađeni u suvremene dosege umjetnosti

Foto: Filip BRALA



Taj Zadar blista, usudio bih se reći, i zahvaljujući ovoj zvijezdi, koja sada blista na vječni počinak, kazao je Miljenko Domijan opraštajući se od kolege i prijatelja


Na zadarskom Gradskom groblju u subotu je bio posljednj ispraćaj akademika Ive Petriciolija. Od njega su se biranim riječima oprostili njegovi dugogodišnji kolege, ali i prijatelji, dr. sc. Pavuša Vežić, prof. Ante Mihić i dr. sc. Miljenko Domijan.
Pavuša Vežić svoj govor održao je u ime Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, koji je, kako je sam kazao, pokojni Petricioli osnovao 60-ih godina prošlog stoljeća.
– Otada je odgojio brojne učenike poučavajući ih europskim umjetnostima. To je radio zanosom znanstvenika i strpljenjem učitelja, kazao je Vežić, ističući kako su njegove knjige i članci desetljeima na popisu literature.
– Davne 1949., kada je mogao nastaviti u Splitu, gdje je dotad živio, ili u Zagrebu, gdje je studirao, odlučio se za Zadar, tada porušeni grad, istaknuo je Vežić, te dodao kako, iako je Petricioli porijeklom iz poznate zadarske obitelji, to nije bio jedini element, već je ulogu u njegovu doseljenju u Zadar imala i povijesna važnost Zadra.
Vežić je, također, istaknuo kako su rezultati Petriciolijeva rada ugrađeni u suvremene dosege umjetnosti.
Ante Mihić, Petriciolijev sumještanin iz Sali na Dugom otoku, podsjetio je na njegove veze i privrženost Salima.
Miljenko Domijan istaknuo je kako je Petricioli bio više od mentora. Kazao je kako je on sve znao, kako o zadarskoj baštini, tako i o dalmatinskoj.
– Taj Zadar blista, usudio bih se reći, i zahvaljujući ovoj zvijezdi, koja sada blista na vječni počinak, kazao je Domijan.
Nekoliko riječi uputio je i predstavnik HAZU-a, a od svog djeda oprostila se i Petriciolijeva unuka.
Akademika Petriciolija ispratili su i rektor Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ante Uglešić, prorektor dr. sc. Vladimir Skračić, bivši i sadašnji gradonačelnik Grada Zadra, dr. Živko Kolega i d. Zvonimir Vrančić, saborska zastupnica Ana Lovrin i brojni drugi.


 MATICA HRVATSKA UPUTILA SUĆUT




S tugom smo primili vijest o smrti Vašeg supruga akademika Ive Petriciolija osobito zaslužnog i uglednog proučavatelja hrvatske kulturne baštine, pisca temeljnih knjiga i znanstvenih radova. Pamtimo ga kao vrlo uglednog člana Matice hrvatske koji je svojim sveukupnim djelom, a osobito knjigom Umjetnička baština Zadra, sudjelovao u kulturnom i prosvjetnom programu Matice hrvatske na najbolji način. Istražujući i proučavajući umjetnost hrvatskoga srednjovjekovlja, napose grada Zadra, izgrađivao je hrvatsku kulturnu suvremenost donoseći na svjetlo dana veličinu i sjaj umjetničkog i kulturnog stvaranja iz davne starine. Ti su prinosi bili ne samo dug velikoj baštini nego ohrabrenje i putokazu novim graditeljima i umjetnicima. Gradu Zadru uništavanom u strašnim ratnim razaranjima te su knjige bile dragocjena potpora i snaga, poticaj za čuvanje i proučavanje naslijeđa i njegovanja najviših kulturnih i znanstvenih zasada. Svojim je djelom pokazao najdublje poštovanje prema hrvatskoj baštini i prema najvišim ustanovama hrvatskoga naroda kojima je pripadao.
Neka mu je slava i hvala za sve što je učinio za hrvatsku kulturu!
Susjećamo s Vama i Vašom obitelji u velikoj boli i žalosti. Molimo Gospodina da mu podari život vječni.
Predsjedništvo Matice hrvatske