Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uskok podigao optužnicu protiv Nina Šimunića, načelnika Bibinja

Autor: Suzana Bandić

30.05.2010. 22:00
Uskok podigao optužnicu protiv Nina Šimunića, načelnika Bibinja


Nako što je prije svega desetak dana uhićen Slavko Šare, donedavni načelnik Općine Galovac, zadarska je policija jučer ujutro s Uskočkim nalogom zakucala i na vrata Bibinjskog načelnika Nina Šimunića kojega se tereti zbog zloporabe položaja i ovlasti.
Optužnicom koja je poslijepodne objavljena na službenim internetskim Uskočkim stranicama Šimunića se tereti da je kao načelnik Općine Bibinje 2006. godine, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, ispunio veći broj putnih naloga na svoje ime i na ime dvojice muškaraca iako na nekim putovanjima uopće nije bio. Osim toga, Šimunić je za ona putovanja na kojima i jest bio prikazao i zadržao za sebe iznose veće od stvarnih troškova. Također ga se tereti i da je odobrio isplatu po putnim nalozima za spomenutu dvojicu muškaraca iako oni na službenim putovanjima uopće nisu bili, a zatim je, kako bi prikrio prisvajanje novca, uz putne naloge priložio šest neistinitih hotelskih računa, navodi se u optužnici. Tako je pribavio ukupnu protupravnu imovinsku korist od 77.049,34 kuna.
Osim navedenog, tereti ga se i da je 29. ožujka 2005. u Bibinjama, protivno Uredbi Vlade RH o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti, zaključio ugovor o izvođenju radova s jednim građevinskim obrtom sa zadarskog područja te da je potom tijekom 2006. godine, protivno Zakonu o javnoj nabavi, sa spomenutim obrtom nekoliko puta usmeno ugovarao izvođenje građevinskih radova.
Zajedno s Šimunićem tereti se i njegov računovodstveni referent A. F. i to da je tijekom 2006. godine, protivno Pravilniku o proračunskom računovodstvu, nekoliko puta knjižio uplatnice i isplatnice bez potpisa i putne naloge uz koje nisu bili priloženi obračuni troškova službenih putovanja te je tako onemogućio kontrolu poslovanja, stoji na kraju USKOK-ovog priopćenja.