Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Biograđanima za kanalizaciju bespovratnih 7,9 milijuna kuna

30.05.2011. 22:00
Biograđanima za kanalizaciju bespovratnih 7,9 milijuna kuna


Gradonačelnik grada Biograd na Moru Ivan Knez s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao je jučer Memorandum o razumijevanju/Ugovor o dodjeli sredstva iz IPARD programa za izgradnju sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda u visini od 7,9 milijuna kuna s PDV-om.
– Sredstva namijenjena provedbi IPARD programa su namjenska i bespovratna, a osigurana su proračunom Europske unije i Republike Hrvatske, kaže Ivan Knez.
Za prvi javni natječaj za dodjelu IPARD sredstva za Mjeru 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture” i Mjeru 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” pristiglo je ukupno 67 prijava iz cijele Hrvatske, od toga četiri iz Zadarske županije (Poličnik, Preko, Novigrad, Biograd n/m). Grad Biograd je ušao u finale, među 26 projekata, te je kao jedini u Zadarskoj županiji prošao na natječaju koji je do najsitnijih detalja usklađen s EU procedurama javne nabave.
– Rezultat je ovo zajedničkog rada Gradske uprave, “projektnog tima” ili “biogradskih gradonačelnika u sjeni” koje je predvodio suradnik za europske fondove Ivan Čupić, Biograđana i Biograjki, ponosno će Knez ističući kako je dokumentacija za povlačenje 7,9 milijuna kuna za izgradnju mjesne kanalizacije sadržavala 2500 stranica dokumenata teških ukupno 22 kilograma.
Gotovo najviše problema u odbijenim prijavama ima zbog imovinsko-pravnih problema. Sva imovina u dokumentaciji mora biti vlasnički riješena. “Opće dobro” ili “općenarodna imovina” revizorska tijela EU-a takav status ne priznaju. U ovom ali i u nizu drugih EU projekata Biograd se dokazao da je spreman za prihvat stranih ulaganja.
EU svoj novac daje bespovratno i želi biti 100 posto sigurna da će ta sredstva biti namjenski utrošena. Isplata biogradskih 7,9 milijuna kuna uslijedit će tek nakon izvedenih radova, kada završni izvještaj prođe reviziju APPRRR-a. Naime, potpisivanjem ugovora o financiranju projekta bespovratnim sredstvima iz EU fondova u provedbi projekta u potpunosti se mora poštivati načela javne nabave.
Cjelovit kanalizacijski sustav Biogradska rivijera u velikom Jadranskom projektu “Čisti Jadran” kojim se rješava problem septičkih jama, kapitalni je zahvat za grad Biograd te općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, iznosi preko 90 milijuna kuna.