Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ministrant je ukras uzvišene službe

30.05.2011. 22:00
Ministrant je ukras uzvišene službe


S ovim redovnim susretima postigli smo to da djeca koja ne bi išla na svetu misu sada idu redovito. Štoviše sa sobom su u crkvu dovela i svoje roditelje koji ih s radošću gledaju dok oni ministriraju, kaže Bajić


U organizaciji škabrnjskog župnog ureda i vjerničkog društva Dobri Pastir priređen je godišnji susret ministranata iz Nadina i Škabrnje. Njihova voditeljica Irena Bajić, aktivni član vjerničkog društva Dobri Pastir koje djeluje i u spomenutim župama, naglašava da je ovaj susret plod mukotrpnog i konstantnog rada s djecom uzrasta od pet godina pa sve do završetka osnovnoškolskog obrazovanja.
– Kao voditeljici ministranata tu dužnost mi je dodijelio župnik don Boris Pedić, redovito svake subote uvečer imam susret s ministrantima Župe Škabrnja kojih ima preko trideset, dok s ministrantima Župe Nadin, kojih je sedam, redovite susrete održavam svaki petak. Svakako treba istaknuti da su ministranti Nadina zapravo sva muška djeca koja pohađaju osnovnu školu, naglasila je voditeljica Bajić.
Na tim susretima djecu se podučava važnosti i odgovornosti službe jednog ministranta. Tu se oni upoznaju s osnovnim predmetima koji su potrebni za redovito liturgijsko slavlje, a ujedno i uvježbavaju svoje nedjeljne dužnosti koje će imati za vrijeme svete mise.
– S ovim redovnim susretima postigli smo to da djeca koja ne bi išla na svetu misu sada idu redovito. Štoviše sa sobom su u crkvu dovela i svoje roditelje koji ih s radošću gledaju dok oni ministriraju, kaže Bajić.
Ministrant je pozvan da u župnoj zajednici služi s određenom zadaćom, kako i sam naziv službe govori. Latinska riječ “ministrare” znači služiti. Ministrant je službenik oltara, on je sudionik bogoslužja. Lijepo odjeven ministrant, uz svečano i ozbiljno ponašanje, ukras je liturgije. Kao što brižno ukrašavamo oltar cvijećem i svijećama, tako si ti isto hvalospjev bogoslužja samom Bogu.
– Budi ponosan i radostan jer si pozvan na tako uzvišenu službu. Biti u posebnoj blizini Božjoj nije samo posebna čast, nego je to i odgovornost, poručio je don Boris.
Ovaj susret u Nadinu zamišljen je kao završni susret ove školske godine. Osmislili su ga kao susret natjecanja i učenja.
– Djeca su dobila materijal koji su trebali naučiti i spremiti i u obliku kviza pokazati što su usvojili. Zanimljivi su bili najmlađi. Ovdje bih izdvojila jednog od naših najmlađih ministranata Filipa Škaru. On još ne ide u školu, ali je naučio sva pitanja i za to će biti posebno nagrađen, navodi Bajić.
Pobjedu u znanju tijesno su odnijeli ministranti Nadina, dok su u nogometu nešto bolji bili ministranti iz Škabrnje. Pored ministranata društvo u igri su pravile i djevojke koje su aktivne u životu župa u Nadinu i Škabrnji. A nakon ispitivanja i igranja nogometa uslijedila je okrjepa koju su pripremili aktivni članovi vjerničkog društva Dobri Pastir.