Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prisjećanje dvadesete obljetnice progonstva

30.05.2011. 22:00
Prisjećanje dvadesete obljetnice progonstva


U organizaciji Udruge „Žene u Domovinskom ratu-Zadar”, KUD-a „Vukšić” i Općine Pirovac, u nedjelju je u kino dvorani Pirovac održan susret i kulturni program pod nazivom “Pirovcu hvala – dvadeset godina od primitka prvih prognanika”, kao i predstavljanje knjige svjedočanstava “Koracima nade u istinu – moja priča za vašu istinu” žena Zadarske županije u Domovinskom ratu. Ovaj program pokrenut je kao dio obilježavanja Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji, a ujedno i podsjećanje na dvadesetu obljetnicu progonstva mještana Bulića, Vukšića i Lišana Ostrovičkih u Pirovac tijekom Domovinskog rata. Mještani ovih sela među prvima su u Hrvatskoj osjetili svu težinu i okrutnost velikosrpskih agresora koji su upravo ovdje ispalili prve granate ne birajući ciljeve, još 17. srpnja 1991. Nakon toga su stanovnici evakuirani u Pirovac.
Program je započeo nastupom članova Puhačkog orkestra Pirovac koji su odsvirali skladbu “U boj, u boj!” Ivana pl. Zajca iz opere “Nikola Šubić Zrinski”. Okupljene mještane Bulića, Vukšića i Lišana Ostrovačkih, članice udruge “Žene u Domovinskom ratu Zadar”, kao i domaćine, pozdravio je načelnik Općine Pirovac, Ante Šparica i sam hrvatski branitelj kao i pjesnik te izrecitirao pjesmu “Hrvatska domovina”. Uslijedio je nastup Kulturno umjetničkih društava “Vukšić” iz Vukšića i “Sv. Nikola Tavelić” iz Lišana Ostrovačkih.
Članice Udruge „Žene u Domovinskom ratu” predstavile su knjigu svjedočanstava iz Domovinskog rata koju je zapisalo četrdesetak autorica iz cijele Zadarske županije. Čitalo se svjedočanstvo Ivane Haberle (djevojačko Rašić) iz Bulića koja je tada imala svega 18 godina i poput svojih sumještana bila prisiljena napustiti rodnu kuću te je kratko boravila u Pirovcu kao prognanica a iza toga se dragovoljno javila i uključila u ZNG.
Vesna Matešić se obratila nazočnima podsjećajući važnost zapisivanja svjedočanstava iz Domovinskog rata koji imaju zadaću promicati istinu kojom se svakodnevno manipulira. Ovacije su nastale nakon pozdrava hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji skupo plaćaju hrvatsku slobodu.
Dirljiv je bio i nastup fra Mirka Klarića koji je prije dvadeset godina službovao u župi Lišane Ostrovičke i  organizirao evakuaciju žitelja u Pirovac. Tada je dao zavjet da ne će brijati bradu do povratka u župu. Svjedočio je o dolasku u Vukšić iza Oluje 95¨ i brijanju brade, koja je bila pozamašna, prije ulaska u mjesto. To je svima zasuzilo oči jer su mnogi mještani tada bili s njim i prisjetili se zajedničkog obnavljanja župnih crkava koje su bile srušene do temelja. Na kraju susreta predsjednica Udruge, Ivana Haberle pozvala je nazočne da nikad ne zaborave hrvatsku žrtvu: pola milijuna prognanika, 15.876 poginulih hrvatskih branitelja, oko osam tisuća ubijenih hrvatskih civila, preko tisuću nestalih i 404 ubijena hrvatska djeteta.
Svim ženama članice Udruge su podijelile sadnice cvijeća, koju je donirala srednja Poljoprivredno-prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića” iz Zadra.