Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ubojici poštara Vrhovni sud kaznu s 15 produžio na 20 godina zatvora

30.05.2011. 22:00
Ubojici poštara Vrhovni sud kaznu s 15 produžio na 20 godina zatvora


Pravomoćnu presudu kojom mu je prvotna zatvorska kazna u trajanju od 15 godina zatvora preinačena u dugotrajnu od 20, Goran Vukelić, ubojica tada 36-godišnjeg poštara iz Zemunika Ivice Šestana, dočekao je u zadarskom zatvoru


Pred sam istek zakonskog roka o maksimalnom trajanju pritvora Goranu Vukeliću (40), ubojici 36-godišnjeg poštara iz Zemunika Ivice Šestana, Vrhovni sud RH preinačio je nepravomoćnu presudu kojom je u ponovljenom postupku, deset godina od svirepog čina, bio osuđen na 15 godina zatvora, pravomoćno mu presudivši dugotrajnu kaznu od 20 godina zatvora.
Bio znatno ubrojiv
Vukeliću, koji se od uhićenja 2000. godine zbog teško narušenog duševnog zdravlja nalazio na psihijatrijskom liječenju, suđenje se vodilo iza zatvorenih vrata sudnice, a vraćeno je na početak nakon odluke Vrhovnog suda o ukidanju presude kojom je 2007. godine bio nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Presuda je vraćena zbog kontradiktornog mišljenja četvorice sudskih vještaka psihijatrijske struke o njegovoj ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela. No, u ponovljenom sudskom postupku, utvrđeno je kako je Vukelić, iako mu je dijagnosticirana paranoidna šizofrenija, u vrijeme zločina ipak bio ubrojiv i to u značajnoj mjeri. Iz sudskog vještva proizašlo je da je Vukelić kazneno djelo počinio ciljano i planirano bez obzira na njegovu bolest, da je sve unaprijed isplanirao, nabavio maskirnu uniformu, kupio rukavice, sašio potkapu i nabavio oružje. Osim toga, utvrđeno je i kako je u nekoliko navrata telefonom kontaktirao poštu kako bi saznao kada će biti isplata mirovina koje je nesretni poštar trebao podijeliti. Stoga je, osim veće kazne, Vukeliću u ponovljenom postupku pred Sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Boris Radman, presuđena i obavezna trogodišnja mjera psihijatrijskog liječenja za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne, a čiju je pravomoćnost Vukelić dočekao u zadarskom pritvoru.
Tada 36-godišnjeg poštara Ivicu Šestana koji je sa suprugom i djecom živio u Zemuniku, Vukelić je usmrtio ispalivši mu iz neposredne blizine dva hica iz vatrenog oružja u glavu. Potom ga je još i kamenovao, vezao konopom i lisičinama te mu oteo poštarsku torbu misleći kako se u njoj nalaze mirovine. Ubijen je 21. ožujka 2000. godine oko 8.30 sati u borovoj šumi na predjelu Dubrave, između Mostara i Galovca. Vukelić ga je presreo na šumskom puteljku kojim je svakodnevno prolazio svojim poštarskim mopedom, zaprijetio mu puškom i od njega zatražio novac, a kada ga je Šestan pokušao uvjeriti da novca nema, Vukelić ga je vezao lisicama, odvukao u šumu i hladnokrvno upucao te pobjegao. Nakon četverodnevne intenzivne policijske potrage Vukelić je uhićen u svojoj obiteljskoj kući na Novom Bokanjcu u Zadru.
Motiv ubojstva koristoljublje
Tijekom oba sudska postupka, kao glavni motiv ubojstva navodilo se koristoljublje, odnosno novac za isplatu mirovina koji je tih dana trebao biti podijeljen umirovljenicima, a Vukelić je nakon uhićenja policiji sam i priznao da se htio domoći novca kako bi podmirio neke svoje dugove iz kojih duže vrijeme nije vidio izlaz. Najšokantnija u cijeloj tragediji bila je činjenica da su se Vukelić i Šestan dobro poznavali i čak bili kućni prijatelji, a navodno je Šestanova supruga, inače zaposlena u OB Zadar, Vukeliću puno pomogla kada mu se razbolilo dijete. Vukelić je policiji nakon uhićenja kazao i kako Šestana nije planirao usmrtiti, a žaljenje zbog učinjenog pravdao je odlaskom na pogreb.