Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Matematika i matematičarima preteška

30.05.2012. 22:00
Matematika i matematičarima preteška


Bilo je previše hiperbola, parabola, krivulja i elipsa. Bilo je trideset pitanja, jako je teško. Iako je ispit trajao tri sata, bilo je malo vremena za sve. A na papiru za koncepte zadataka nije bilo dovoljno mjesta tako da nismo imali gdje pisati, rekli su maturanti iz zadarskog MIOC-a


Kad se sve zbroji i oduzme, zadnji ispit iz obveznih predmeta na ovogodišnjoj državnoj maturi – matematike, bio je lagan na osnovnoj razini, a težak na višoj razini.
Nakon tri sata pisanja, kako sami sebe nazivaju, “digitroni” iz matematičkog smjera Gimnazije Franje Petrića rekli su da je ispit iz matematike bio pretežak.
Nadaju se spuštanju kriterija
– Bilo je previše hiperbola, parabola, krivulja i elipsa. Bilo je trideset pitanja, jako je teško. Iako je ispit trajao tri sata, bilo je malo vremena za sve. A na papiru za koncepte zadataka nije bilo dovoljno mjesta tako da nismo imali gdje pisati, rekli su maturanti iz zadarskog MIOC-a.
Čak je i jedan od njih koji je sva četiri razreda prošao sa 5,0 rekao da nije dobro napisao.
– Ako je nama bilo tako teško, kako je tek bilo drugim učenicima koji nemaju tako puno matematike kao mi? Nadam se barem da će to onda spustiti kriterije jer je svima teško, rekao je.
Domagoj je planirao upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva.
– Bojim se da za to više nemam šanse jer zbroj ocjena iz matematike i fizike mora biti 7. Nema šanse da matematiku dobijem 4 ili 5, a za fiziku sam već čuo da će biti preteška. Skoro sve formule od četiri razreda treba znati napamet. Za alternativu sam uzeo građevinu, Prirodoslovno-matematički fakultet, strojarstvo i za sve mi treba matematika, rekao je Domagoj.
Manje vremena za pisanje su imali oni maturanti koji su odabrali osnovnu razinu, a njih je u Gimnaziji Franje Petrića bilo tek tridesetak od ukupno 120. Uglavnom su to učenici općeg smjera koji planiraju studirati društvene znanosti. Mi smo zatekli njih nekoliko, Luciju, Ivanu, Josipa i Luku, koji su komentirali ispit iz matematike, ali i cijeli koncept i halabuku oko ovogodišnje državne mature.
Kažu da im nije bilo teško jer se na osnovnoj razini pisalo samo gradivo iz prvog i drugog razreda opće gimnazije. Smatraju da nijednom gimnazijalcu to nije trebalo biti teško.
Lucija planira upisati logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a nakon polaganja obveznih ispita, sad još ponavlja gradivo za ispite iz politike i psihologije. Ivana bi upisala Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ili Pravni fakultet u Zagrebu, a Josip komunikologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu.
Dvostruki stres, pokusni kunići
Luka želi upisati pravo u Splitu i zato je odabrao osnovnu razinu iz matematike, a nije mu bio najteži ispit iz matematike, ni iz hrvatskog jezika, nego iz engleskog. Ivana, Lucija i Josip čak kažu da je cijela priča oko ispita iz hrvatskog jezika prenapuhana.
– Mediji su to previše napuhali i iskrivili cijelu sliku. Uvijek razgovaraju s onima koji nisu znali pa mi svi drugi ispadamo neznalice. Nije bio hrvatski tako strašan, jedino je bilo tih nekoliko bezobraznih dvosmislenih pitanja. I bilo je puno više gramatike nego lani, rekla je Ivana.
Josip kaže da je cijela matura puno teža nego lani.
– Kad jednom položiš maturu, to vrijedi cijeli život, a ne može se jednako vrednovati, na primjer, četvorka iz hrvatskog od prošle godine i četvorka od ove godine, kazao je Josip.
Kako je dodala Lucija, ideja državne mature je bila dobra, ali realizacija jako loša.
– Bila bi matura dobra da opet neki fakulteti ne traže polaganje prijamnog ispita. Ovako je to dvostruki stres, a mi smo kao pokusni kunići, rekla je Lucija.