Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Smijenjen odsutni potpredsjednik Gligorije Rnjak

30.05.2012. 22:00
Smijenjen odsutni potpredsjednik Gligorije Rnjak


Smjenu su predložili vladajući vijećnici HDZ-a kojima Rnjak svojim neprimjerenim istupima opstruira rad Vijeća. Prekipjelo im je početkom godine kad je Rnjak podnio podnesak na sedamdesetak stranica u kojima je optužio gradonačelnika Kutiju, ali i SDSS-ovce


Na sjednici Gradskog vijeća Benkovca održanoj u utorak kasno navečer DPS-ov vijećnik Gligorije Rnjak Glišo, iako nije bio nazočan, razriješen je s mjesta potpredsjednika Gradskog vijeća. Deset vijećnika HDZ-a glasovalo je za smjenu, vijećnici SDSS-a Rajko Kukavica i Željko Bajalica bili su suzdržani, dok je jedino Milenko Marinović (HNS) glasovao protiv smjene.
Prekipjelo HDZ-u
– Rnjak je trenutačno u bolnici i treba mu dati priliku za obranu, pravo na demokratsku obranu, zatražio je Marinović koji je prije tri godine kao vijećnik Nezavisne liste “Moćni Benkovac” i predložio Rnjaka na mjesto dopredsjednika. Smjenu su predložili vladajući vijećnici HDZ-a kojima Rnjak svojim neprimjerenim istupima opstruira rad Vijeća. Prekipjelo im je početkom godine kad je Rnjak podnio podnesak na sedamdesetak stranica u kojima je optužio gradonačelnika Kutiju, ali i vijećnike Kukavicu i Bajalicu te Milorada Pupovca, Slobodana Uzelca i dogradonačelnika Miloša Ćiritovića, sve iz redova suprotstavljenog SDSS-a.
– To je mjesto potpredsjednika i pripadalo SDSS-u kao najjačoj stranci nacionalnih manjina, a ne DPS-u čiji nositelj Bogdan Mimić živi i radi u Pančevu, a svoje je mjesto prepustio Rnjaku. Usprkos optužbama i vrijeđanjima želimo da Rnjak ima pravo na slobodu govora, da mu se dade demokratsko pravo obrane nepunu godinu dana do novih izbora, sukus je rasprave Kukavice i Bajalice.
– Da je pravde i rada Državnog odvjetništva, Rnjak kao dokazani četnik ne bi ni sjedio u vijećničkim klupama, tvrdi Branko Guzić.
Bilo kako bilo, oporba nije iskoristila ponuđenu mogućnost izbora novog potpredsjednika te je nakon desetominutne stanke Klub vijećnika HDZ na to mjesto predložio Marinu Čačić, profesoricu povijesti u benkovačkoj osnovnoj školi. Osim predsjednice Vijeća Maje Brkljače i dvoje potpredsjednika je iz redova HDZ-a, Svemir Vrsaljko i Marina Čačić.
Grad nije pred stečajem
Izvješće o radu i o završnom računu su podnijeli direktori gradskih tvrtki – Ivica Erlić (Benković), Hrvoje Bura (Vodovod i odvodnja), Marin Lepur (Radio Benkovac) i Vanja Čvrljak (Turistička zajednica).
Odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu gradonačelnik Kutija je do kraja mjeseca lipnja najavio završetak sveobuhvatne sanacije 13 stambenih zgrada u vrijednosti 7,5 milijuna kuna te najavio drugu fazu radova. Bajalici je odgovorio da je izgradnja autobusnog stajališta u Lišanima Tinjskim predviđena do kraja godine.
– Zbog problema neadekvatne opskrbe s plavim dizelom te za potrebom što žurnije rekonstrukcije Inine benzinske postaje u Benkovcu već ovog tjedna ćemo podnijeti podnesak INI u Zagreb, odgovorio je Kutija.
Na pitanje Milenka Marinovića o financijskom stanju Grada i o neisplaćenim vijećničkim nadoknadama Kutija je odgovorio da stanje nije bajno, ali da Grad niti je pred stečajem niti će stečaja biti.
– To su neistine i najobičnije neargumentirane špekulacije, pa sve gradske ustanove primaju plaću. Ove godine smo isplatili vijećničke naknade za dvije održane sjednice dok bi se do kraja godine trebala podmiriti sva dugovanja, obećao je Kutija.
Inače, u godišnjem izvješću o izvršenju gradskog proračuna, koji je jednoglasno prihvaćen, vidljivo je kako je protekle godine manjak iz prethodnih obračunskih razdoblja smanjen za 1,1 milijun kuna te je s prvim danom siječnja iznosio gotovo 13 milijuna kuna.


Pet godišnjih nagrada




Na svečanoj sjednici za Dan grada koji se obilježava u povodu blagdana Sv. Ante, benkovačkog nebeskog zaštitnika, godišnje nagrade će se dodijeliti OPG-u Petra Mikića iz Raštevića, OPG-u Zdravka Katuše iz Medviđe, Udruzi HVIDR-a Benkovac koja broji 560 članova, Marini Mišura iz Podluga, 11-godišnjoj talentiranoj atletičarki AŠK-a Benkovac te Brunu Mikuliću iz Šopota, 23-godišnjem članu Kickboxing kluba Benkovac.


Zona Miranje sa 15 na 105 hektara


Osim što su proširene granice građevinskog područja naselja, urađene korekcije uvjeta gradnje i rekonstrukcije, usklađene planske postavke sa stvarnim stanjem zbog legalizacije objekata, u prijedlogu Odluke o usvajanju drugih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Benkovca sportsko rekreacijska zona Miranje namijenjena za golf igralište utvrđena je na 100 hektara, dok je sportsko-rekreacijska zona Raštević namijenjena prije svega formiranju adrenalinskog automoto parka s pratećim sadržajima i tribinom za 50.000 posjetitelja. Istovremeno zbog znatno povećanog interesa investitora zona Miranje predviđena za izgradnju sunčevih elektrana sa 15 povećana je na čak 105 hektara. Izmjene i dopune su prošle potrebnu zakonsku proceduru. Hrvatske vode su dale pozitivno mišljenje, a time i za izgradnju regionalnog centra za odlaganje otpada kod Biljana Donjih.


Dječji vrtić skuplji za 100 kuna


Od sutra Dječji vrtić Bubamara u Benkovcu poskupljuje za sto kuna. U sveukupnoj cijeni Grad Benkovac za jaslice participira 1.350 kuna po djetetu, za 10-satni program 1.150 kuna, a za petipolsatni program 650 kuna po djetetu, dok za predškolsku djecu participira po 300, odnosno po 230 kuna. Ipak, roditelji ili staratelji će odsad za petipolsatni program umjesto 350 plaćati 450 kuna, za 10-satni program umjesto 550 plaćat će 650 kuna, za 10-satni program jaslica umjesto 600 plaćat će 700 kuna, a za 3-satni program predškole 150, odnosno 120 kuna. Redovni program za 200 djece predvodi 14 odgojiteljica u 9 odgojnih skupina.