Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kutija odustao od natječaja za šefa Pravnog odjela?

30.05.2016. 22:00
Kutija odustao od  natječaja za šefa  Pravnog odjela?


Problem je kako javnosti objasniti da ured svih ovih mjeseci funkcionira bez pročelnika Pravnog odjela te da ne treba zaposliti pročelnika ili pročelnicu Odjela, što se pokušalo zapošljavanjem Davorke Krnčević
Sudeći prema najnovijim informacijama iz Grada Benkovca,  čini se da je gradonačelnik Branko Kutija odustao od natječaja za pročelnika ili pročelnicu Upravnog odjela za opće, pravne i kadrovske poslove.  Riječ je o natječaju kojega je još u prosincu prošle godine zbog neregularnosti poništila inspekcija Ministarstva uprave i Kutiji naložila da Davorku Krnčević udalji sa dužnosti više savjetnice za pravne poslove na  koje je nju, prema njihovu nalazu, nezakonito zaposlio.
Želeći dobiti komentar informacije koju smo dobili od njegovih zaposlenika, nazvali smo gradonačelnika Kutiju te poslali službeni upit Gradu, međutim ni nakon 15 dana odgovor nismo dobili. Gradska vlast  očito želi da zaborav polako prekrije aferu nastalu nakon zapošljavanja  bivše ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu pomoć zbog koje ih je  oporba optuživala da izmišlja radno mjesto zbog zbrinjavanja otpuštene   ravnateljice Zavoda.
Inspekcija Ministarstva
Nadležne u Gradu Benkovcu stoga smo pitali hoće li Grad ići u objavu  novog natječaja za pročelnika, vodi li trenutačno netko Odjel nakon što  je s posla udaljena Davorka Krnčević, ili pak funkcioniraju bez pročelnika. Znači li to da je benkovačkoj vlasti ovaj natječaj u jednom trenutku  očito postao uteg u transparentnosti rada? Problem je kako javnosti objasniti da ured svih ovih mjeseci funkcionira bez pročelnika Pravnog odjela te da ne treba zaposliti pročelnika ili pročelnicu Odjela, što se pokušalo zapošljavanjem Davorke Krnčević.
Benkovačka oporba upozoravala je kako je Grad to učinio upravo  zbog  njenog zbrinjavanja, a za koje se doznalo kada su benkovački gradski vijećnici o tome izvijestili Ministarstva uprave. 
Gradonačelniku je tada naloženo da u roku od 30 dana raspiše javni  natječaj za izbor pročelnika ili pročelnice. Kutija je to i učinio i sve je tada  bilo regularno, no dogodilo se nešto neočekivano – Davorka Krnčević nije prošla test. Pprošla su ga druga dvojica kandidata, branitelj Goran Nimac i bivši benkovački dogradonačelnik Miloš Ćiritović, no natječaj je  poništen uz obrazloženje da ne zadovoljavaju uvjetima natječaja.
Dva pravnika dovoljna?
Bilo je to 18. ožujka. Sve ovo vrijeme ured funkcionira bez nezakonito  zaposlene Davorke Krnčević, a po izjavama gradskih vijećnika, Odjel već  ima dva pravnika. Kako je izjavio poznati benkovački pravnik i gradski  vijećnik Milenko Marinović, Grad sa ova dva vrlo kvalitetna pravnika  može pokrivati cijeli obujam poslova, a oni ispunjavaju i uvjete za tu  dužnost.
– Jednog od njih mogli su imenovati pročelnikom i time bi stvar bila riješena. Čemu natječaj za pročelnika u odjelu koji nema posla niti za dvoje ljudi? Grad ionako ima višak službenika u odnosu na količinu poslova  pa im je mnogo pametnije uštedjeti na pročelniku ovog odjela kada ga  ionako ne trebaju, kaže Marinović, dodajući da je kao pravnik i gradski  vijećnik dobro upoznat sa obimom posla u Gradu Benkovcu te smatra  da do objave natječaja za pročelnika ovog odjela nije ni trebalo doći.
No, enigmu benkovačkog natječaja teško je otkriti obzirom da se Grad  službeno ne želi izjasniti o dvije bitne stvari: hoće li ići u novi natječaj za  zapošljavanje šefa Pravnog odjela i kako je moguće da Odjel već mjesecima funkcionira bez pročelnika? A ako je suditi po izjavama  gradskih vijećnika – funkcionira izvrsno zahvaljujući stručnosti pravnika ovoga odjela.