Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ očekivano, SDP potonuo, AM i Most profitirali

30.05.2017. 22:00
HDZ očekivano, SDP potonuo, AM i Most profitirali


Sociolog, dr.sc. Sven Marcelić sa Sveučilišta u Zadru, održao je u ponedjeljak u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice izuzetno zanimljivo, posljednje izlaganje iz ciklusa Javna sociologija, tijekom kojeg je analizirao izborne rezultate u Zadru.
– Kao što sam već rekao u jednom od intervjua, Zadar je potvrdio moju tezu da je ‘prvi među nebitnima’, jer se gotovo sa sigurnošću pretpostavljalo da u Zadru neće biti iznenađenja niti promjene vlasti, rekao je Marcelić te je nastavio:
– I ovi su izbori potvrdili da HDZ u Zadru ima stabilno biračko tijelo, dok SDP-ovo biračko tijelo varira. SDP je izgubio najviše, čak petinu glasova u odnosu na prijašnje izbore, kazao je Marcelić koji je prije izbora za naš list izjavio kako “HDZ može postaviti i vrtnog patuljka i on će pobijediti na izborima u Zadru”.
Bilo kako bilo, Branko Dukić je u konkurenciji od čak devet gradonačelničkih kandidata nedvojbeno pobijedio u prvom krugu glasovanja.
Dukić je simbol
– Dukić je osoba ukopčana u sustav koji funkcionira, više je simbol nego realna politika. Nije neki retoričar i izbjegavao je debate u predizbornoj kampanji. Iza njega je išla PR svita, ocijenio je Marcelić.
Dukić je pobijedio u svim mjesnim odborima, osim u Zapuntelu i Malom Ižu, s osvojenih 12.972 glasova ili 51,20 posto, dok je za Gradsko vijeće dobio 46,47 posto ili 11.368 glasova, odnosno apsolutnu većinu od 18 vijećnika. Na prošlim izborima Kalmeta je imao 12.950 glasova, a Vijeće 10.996 glasova.
– Zbroj glasova na ovim lokalnim izborima nedvojbeno pokazuje da bi samo ujedinjena oporba mogla pobijediti HDZ u Zadru što je teško za očekivati, tvrdi Marcelić kazavši da on nije za političara, ali ako bi baš morao birati izabrao bi nezavisnu listu, a ne političke stranke.
Sabina Glasovac je imala 23,16 posto ili 5.848 glasova, dok je SDP za Gradsko vijeće imao 22,27 posto ili 5.448 glasova. Na prošlim izborima Bilić je imao 8.551 glas, a Vijeće 7.503 glasova.
– Kampanja je bila poprilično pasivna, preblaga, jer je bila vođena usred znatno zanimljivije parlamentarne krize u kojoj su opet mogući izvanredni izbori. Sve je to dovelo da je SDP-ova kandidatkinja Glasovac boravila više u Zagrebu, negoli u svojoj izbornoj bazi, u Zadru, navodi Marcelić.
Marjana Botić Šešelja, kandidatkinja Akcije mladih i Mosta osvojila je 9,52 posto ili 2.403 glasova, a za Gradsko vijeće 13,97 posto ili 3.419 glasovima. Na prošlim izborima Pupić-Bakrač imao je 1.017 glasova a za Vijeće 1.717 glasova.
Profitirao Most
– U koaliciji s Akcijom mladih Most je najviše profitirao, najveći su dobitnici lokalnih izbora u Zadru. Bio je to bingo, dobra sinergija, rekao je Marcelić te je nastavio:
– Nedvojbeno SDP je potonuo. Međutim, uspjeh Akcije mladih i Mosta, koje su birači prepoznali kao novu oporbu s osvojenih pet vijećničkih mandata, može natjerati SDP da u Gradskom vijeću s osam vijećnika napokon postane oporba. Trebaju biti znatno temperamentniji, smatra Marcelić.
U usporedbi s drugim gradovima, kaže, Zadar je najsličniji Puli i Rijeci u kojima je stalno na vlasti IDS, odnosno SDP, dok je to u Zadru HDZ. Zajednički ih veže niska izlaznost te činjenica da je centar više lijevo, poluperiferija prijelazna, a periferija više desno.
– Potrebna je dublja analiza izbora, međutim u Zadru se nije provodila predizborna anketa kao u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku te u Metkoviću, osim one koja je ‘iscurila’ iz HDZ-a, navodi Marcelić.