Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ostala nas je samo šačica – jedni su bolesni, drugi su preminuli

30.05.2017. 22:00
Ostala nas je samo šačica – jedni su bolesni, drugi su preminuli


Ovu situaciju u kojoj smo se našli mogu opisati s tri riječi: razočarani, poniženi i prevareni. Svi smo se kleli na hrvatsku državu, ali ovo što smo dobili, i što radi naše pravosuđe… Tu nema ni “p” od pravosuđa, a ni od poštenja. Ispada da u Croatia Zadar Lineu nije radio niti jedan radnik, već roboti kojima su čipovi otkazali, pa sada nema ničega, rekao je Predrag Dušević, zamjenik sindikalnog povjerenika i jedan od 90 bivših zaposlenika ove nekoć jake prijevozničke tvrtke, koji još uvijek potražuju oko pet milijuna kuna za otpremnine.
Stečaj je u CZL-u pokrenut u prosincu 2000. godine, a okončan u veljači 2011. Radnici su se nadali kako će biti isplaćeni nakon prodaje nekretnina, među kojima su najvrjednije bile polovina Autobusnog kolodvora u Benkovcu i Obrovcu te “stari kolodvor” u Zadru. Uz nadležne institucije kao krivca za neisplatu otpremnina bivši radnici i sindikalisti prozivaju i stečajnog upravitelja Franu Negra.
– Neka dođu institucije i pročešljaju cijeli ovaj stečajni postupak. Neka se vidi kako je bilo s poduzećima u kojima je Negro bio direktor ili stečajni upravitelj. Mi ćemo svoju pravdu tražiti u Strasbourgu, jer našim sudovima više ne vjerujemo, poručio je Dušević, a nezadovoljstvo je iskazao i dugogodišnji sindikalni povjerenik radnika CZL-a Vedran Uranija.
– Kao što vidite, sve nas je manje. Od 90-ak radnika dosta ih je bolesno, a 30 ih je već preminulo, a da nisu dočekali svoj novac. Šačica ih je, ali ćemo se i dalje boriti za njihova prava. Tvrtka je nestala u jednoj sumnjivoj i mutnoj privatizaciji koja ni do danas nije razriješena. Stečajni postupak trajao je 11 godina, a već šest se vodi postupak u ime stečajne mase. Nakon brojnih sindikalnih akcija i prosvjeda od Frane Negra smo posljednje obećanje dobili prije godinu i pol da će radnici biti isplaćeni kad bude na računu bude novca. Međutim on tamo u svom uredu nešto radi, a mi ne znamo što, rekao je Uranija te je kao primjere naveo postupke s Gradom Zadar u vezi “starog kolodvora”, zatim tzv. Čazminog kruga i kolodvora u Obrovcu.