Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nitko ne da ni kunu za benkovačku Veletržnicu

Autor: Siniša Klarica

30.07.2008. 22:00
Nitko ne da ni kunu za benkovačku Veletržnicu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je u Hrvatskom fondu za privatizaciju istekao rok za prikupljanje ponuda za prodaju Regionalne veletržnice Benkovac. Do isteka roka nije prispjela niti jedna ponuda za kupnju. U HFP-u ističu da je za kupovinu otprije bila zainteresirana Podravka koja je otkupila natječajnu dokumentaciju, ali do isteka roka njena prijava za kupnju Regionalne veletržnice Benkovac nije stigla.
RVB je nekad bila jedina tvrtka od posebnog državnog značaja u Zadarskoj županiji i ponuđena za jednu kunu. Međutim, potencijalni kupac morao je zadržati osnovne djelatnosti društva uz preuzimanje obveze zadržavanja zatečenog broja zaposlenika u roku od jedne godine od prodaje. Kupac je imao mogućnost i preuzimanje obveze provođenja programa zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika, i/ili ponudom otvaranja novih radnih mjesta ukoliko je to predviđeno poslovnim planom. Kupac je morao u potpunosti preuzeti postojeći kolektivni ugovor društva uz dostavu programa ulaganja u RVB.
U uvjetima prodaje stajalo je i podmirenje svih dospjelih obveza RVB prema državnim vjerovnicima, korisnicima državnog proračuna i drugim vjerovnicima. Obveze su na dan 31. prosinca 2007. godine iznosile 13.243.840,40 kuna., ali će se one u cijelosti odrediti na dan zaključivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica s Hrvatskim fondom za privatizaciju uključujući sve povezane ugovorne i zatezne kamate.
Otprije je poznato da se sindikat protivio prodaji „usitnjenih” djelova veletržnice, te je podržavao prodaju u cijelosti što, za sad, očito ne ide. Direktor RVB-a Ante Marić rekao da je na jedan način očekivao ovakvu situaciju, ali da će ipak sačekati izvještaj koji će nakon sezone godišnjih odmora biti podstrijet Upravom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju.