Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad napad proradi stižu i bodovi

30.07.2010. 22:00
Kad napad proradi stižu i bodovi


Pred oko 1500 gledatelja po ugodnom vremenu nogometaši Zadra su ugostili Karlovac i uspjeli ostvariti prvu prvenstvenu pobjedu. Domaći igrači su od prvog sučevog zvižduka krenuli agresivno i visoko postavljeni sa željom da što prije dođu do pogotka iza leđa Sunare. Dokaz tome je odličan, ali zamalo neprecizan udarac zadarske desetke Begonje kojega su centimetri djelili od drugog ovosezonskog pogotka. Udarac je upućen sa nekih 18 metara te je fijuknuo pored desne Sunarine vratnice. Gosti uzvraćaju u 10. minuti kad Špišić malom minijaturom lomi Cona i s desne strane na visini zadarskog šesnaesterca uspijeva uposliti utrčalog Novinića koji se spretno došuljao iza leđa Skočibušića. Ježina je izašao da zatvori kut te je uspio okrznuti prizemni udarac Novinića koji je završio u korneru, ali vrlo blizu zadarske vratnice.
Do novog uzbuđenja trebalo je čekati 18. minutu u kojoj je Gospić krenuo u solo prodor prema golu Sunare no kako je išao kroz pravu šumu obrambenih igrača Karlovca njegov pothvat je ličio na nemoguću misiju. Gospić je loptu i izgubio, no natrčao je Mršić koji je na vješt način uspio poslužiti Terkeša koji se nalazio u liniji s obranom Karlovčana te mu nije bilo teško sa nekih 14 metara pogoditi desni kut gola Sunare za vodstvo Zadra 1:0.
I u 23. minuti začetnik akcije je agilni Gospić koji odlično upošljava Terkeša u trku na lijevoj strani terena. Strijelac prvog pogotka prohujao je lijevom stranom i prizemno pokušao uposliti usamljenog Begonju na desnoj strani. Lopta je bila malo prejaka i jedino što je uspio mladi Begonja je postaviti loptu za natrčalog Bilavera iz drugog plana. On je silovito opalio, no šut je zapeo za obranu gostiju. Karlovčani su nešto slično pokušali u 34. minuti, no šut iz voleja Parackog je također zapeo na zidu obrambenih igrača Zadra. Posljednja prilika u prvom poluvremenu je pripala domaćim igračima, a u glavnoj ulozi ponovno je robusni centafor Gospić. Njegov prodor po lijevoj strani podigao je publiku na noge, a izmamio je i uzdah kad se fino oslobodio svog pratitelja, no njegov udarac je na kraju završio prema aut liniji umjesto u okvir gola.
Gostujući trener Pamić očito nezadovoljan igrom svojih pulena, izmiješao je sastav i ubacio Pilipovića i Batarela umjesto Kovačevića i prve špice Štefančića. To je odmah donijelo vidljive promjene, jer su gosti počeli ličiti na onu opasnu momčad iz lanjske sezone.
Drugi dio otvaraju boljom igrom gosti, koji su umalo izjednačili nakon Husićevog slobodnog udarca u 50. minuti. Njegov izvrsno plasirani udarac preko živog zida Zadrana je odsjeo na desnoj vratnici Ježininog gola, a uzvratio je na drugoj strani u sljedećoj minuti s gotovo iste pozicije i Mršić. Njegov udarac je bio malo neprecizniji od Husićevog te je prohujao pored karlovačkog gola. U 55. Gospić je mogao riješiti susret kad se nakon jedne odbijene lopte ni kriv ni dužan našao usamljen na visini šesnaesterca. Umjesto da šutira po golu, on ulazi u kazneni prostor što su jedva dočekali karlovački stoperi i očistili prijetnju. Tri minute poslije Novinić je imao priliku izjednačiti kad je nakon gužve u šesnaestercu Zadrana na spuštenu loptu Jerneića neloše opalio prema Ježini koji je srećom po svoje bio na pravom mjestu te uz malo poteškoća uspio ukrotiti taj pokušaj Karlovčana.
Zebićeva prva izmjena kad je umjesto Begonje ubacio defanzivnog veznjaka Jerbića ukazivala je na to da su se domaći zadovoljili minimalnim vodstvom te da će pažnju usmjeriti na zatvaranje prilaza prema Ježini. Ipak Zadrani su u 70. mogli doći do povećanja vodstva kad je Bilaver odlično uposlio prizemnim dodavanjem s desne strane natrčalog Santinija. On se nalazio na prvoj vratnici te pokušao gađati suprotnu malu mrežu iza Sunare, no lopta je prošla pored druge vratnice na razočarenje domaće publike. Uslijedilo je posljednjih 15 minuta u kojima su Karlovčani krenuli otvorenije prema naprijed. Rezultati toga su počeli dolaziti već u 75. minuti kad je Ježina bio kao na streljani, ali sa svojim odličnim obranama uspio spriječiti izjednačenje. Jerneić je odlično na dodavanje Husića krenuo po lijevoj strani i majstorski pronašao Batarela koji je mogao pitati Ježinu u koju stranu mu pucati, no zadarski golman je odlučio hrabro ući u njegov udarac i lopta se odbila na noge Tokića koji je gotovo iz iste pozicije kao njegov suigrač Batarelo opalio žestoko po gole, no i tada Ježina uspješno odbija njegov pokušaj. No, nepisano nogometno pravilo koje kaže kad se ne iskoriste izgledne prilike onda na drugoj strani dolazi do kazne, a karlovački krvnici su se ukazali u liku Ćurjurića i Santinija.
Igrala se 80. minuta kad je slobodan udarac s lijeve strane izveo svježi Ćurjurić, a njegov lukavi udarac Sunara nije uspio uhvatiti već mu se odbila ispred njega gdje se nalazio Santini kojemu nije bilo teško zakucati loptu u mrežu Karlovčana za kapitalno vodstvo 2:0. Isti igrač je imao priliku u posljednjim minutama matirati istrčalog Sunaru nakon jednog kontranapada Zadrana, no Santinijev lob je bio zamalo neprecizan te je odsjeo na vanjskoj desnoj maloj mreži Karlovčana. Na kraju pobjeda od 2:0 za Zadar bila je znak za zadovoljstvo kako kod njih samih tako i kod domaćih navijača koji su pljeskom pozdravili svoje ljubimce za prikazano u 90 minuta nadmetanja sa Karlovcem.


 ZADAR – KARLOVAC 2:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1500. Sudac: Draženko Kovačić (Križevci), pomoćnici: Tomislav Kučina (Sv. Ivan Žabno) i Saša Fegeš. Strijelci: 1:0 Terkeš 18′, 2:0 Santini 80′. Žuti kartoni: Terkeš 24′, Puljić 28′, Bilaver 49′ (Zadar); Golem 25′, Špišić 30′ (Karlovac).
ZADAR: Ježina 6,5, Skočibušić 6, Puljić 6, Con 6, Mršić 7, Pezo 6, Terkeš 6,5 (Gregov 88′), Begonja 6 (Jerbić 67′ 6), Bilaver 6, Santini 6, Gospić 6 (Ćurjurić 77′ 6). Trener: Dalibor Zebić.
KARLOVAC: Sunara 5, Golem 5,5 (Tokić 73′ 5,5), Kovačević 5,5 (Batarelo 46′ 5,5), Karabatić 5,5, Barić 5,5, Husić 6,5, Paracki 5,5, Jerneić 6, Novinić 5,5, Špišić 6, Štefančić 5,5 (Pilipović 46′ 5,5). Trener: Igor Pamić.