Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osam recentnih kazališnih produkcija

30.07.2010. 22:00
Osam recentnih kazališnih produkcija


Od 7. do 14. kolovoza održat će se 14.  Međunarodni festival suvremenog kazališta “Zadar snova”. U tom periodu izvest će se  osam recentnih kazališnih  produkcija, a Festival donosi i  4. godinu svjetskog kratkog  filma u Sv Donatu.
Od tri premijere koliko nas  očekuje na ovogodišnjem programu, prva je na rasporedu  već na samom otvaranju.
“Mjesto gdje nismo bili” otvara festival u subotu, 7. kolovoza. Inspirirana djelom  makedonske spisateljice  Žanine Mirčevske ova crna  bajka u režiji Natalije Manojlović produkcija je koja je  okupila glumačku družinu  Teatra VeRRdi, Kazališta lutaka i HNK Zadar, Teatra  ITD i Slovenskog mladinskog  gledališča. Druga večer iste  predstave na programu je 9.  kolovoza, a obje se izvode u  Kino Pobjedi.
Jedna od međunarodno  najpriznatijih hrvatskih izvedbenih skupina BADco. u Zadru će gostovati u nedjelju, 8.  kolovoza. Njihova nova predstava redatelja Gorana Sergeja “Pristaša Liga vremena”  nostalgična je avantura s četiri  protagonista; ufolog, pilot,  čovjek-mašina i kozmonaut  odvodi nas na putovanje u  prošlost, i let 200 godina u  budućnost, kroz prizmu tekstova poput F. Kafkine ‘Amerike’ i ‘Letećeg proletera’ V.  Majakovskog i u ambijentu  “prošlog budućeg” Sv Dominika.
Kazališni ‘fantasy’ tjedan  tek slijedi, a uz drugu izvedbu  “Mjesta gdje nismo bili”, u  ponedjeljak 9. 8. otvara se i  prva večer filmskih projekcija  u šestodnevnoj reviji koja donosi ukupno 35 nagrađivanih  kratkometražnih naslova.  Ovogodišnji partneri festivala  su 8. Tabor film festival i 57.  Festival igranog filma u Puli  koji su omogućili da od 9. do  14. kolovoza u Zadru imamo  pravi festival svjetskog kratkog filma u jedinstvenoj atmosferi Sv Donata.
Treća kazališna priča odlazi  još dalje, u vrijeme prije vlastitog rođenja. Naime, hrvatska glumačka zvijezda, Ana  Karić ponovo ima kazališnu  ekskluzivu za publiku Zadra  snova. Pod redateljstvom Ivice Buljana i u duetu sa Stipom  Kostanićem, pružit će uvid u  radno tijelo/materijal predstave koja svoje premijerno tkivo  tek očekuje, a za radni predložak uzima dvoje velikih  predstavnika francuske suvremene književnosti, Marguerite Duras i Jean Geneta.
Filmski program prati  najuspješnija ostvarenja suvremenog hrvatskog kratkog  filma. Duchampova svjedokinja Milijana Babić na ulici  regrutira nove poklonike suvremene umjetnosti, a u srijedu 11. 8. u Sv. Dominik stiže  ruža domaće suvremene ‘igrane’ književnosti i pjesničkog  teatra, Ivana Sajko s predstavom “Rose is a rose is a rose  is a rose” i bendom putem  kojeg komunicira. Kik Melone iz Zagreba novo su svjetlo domaće izvedbene scene i  za priliku prvog predstavljanja  zadarskoj publici pripremili  su diptih, sintezu opere i performansa, “Ovo (ni)je moja  šuma”, u svrhu umjetničke disertacije u obranu mazohizma, ili pak umjetnika, trebalo  bi ipak provjeriti u Sv. Dominiku u četvrtak 12. 8.
Revija svjetskog kratkog filma stiže do uzbudljivog trenutka predstavljanja najboljih  odnosno nominiranih i nagrađenih filmova Europske  Filmske Akademije za 2009.  A sam festival donosi novu  premijeru,  ponovo domaće  umjetničke, ili bolje rečeno  novoumjetničke snage. Na  pod svjetla Zadra snova po  prvi put dolazi, s prvom predstavom uopće, kulturno-umjetničko društvo BiK iz Zadra  i 13. 8. u dvorištu Providurove  palače predstavlja premijeru  predstave Nocturno, koju je  osmislio i režirao Enio  Meštrović.
Treća premijera ovogodišnjeg festivala dolazi iz Zagreba, a tamo se nakog poduljeg vremena izbivanja kazalištu vratio jedan od najpoznatijih domaćih protagonista suvremenog fizičkog teatra, Srećko Borse, i taj, kako  se od njega može očekivati,  povratak teče nadzvučnom brzinom, a za cilj ima dvoranu  HNK Zadar, kao jedinstveno  mjesto zbivanja koje je već  udomilo prva dva dijela Borseove trilogije o Faustu, a čiji  je Faustus’ Module Re-linked,  njen posljednji i zaključni dio.  Eksplicitnost izraza i kazališni  gas do daske se podrazumijevaju.
Filmski festival zaključuje  ovogodišnji program drugim  danom prikazivanja najboljih  europskih kratkih filmova te s  posebnim danom i osvrtom na  rumunjsku, posljednjih godina jednu od najzanimljivijih  kinematografija koja je na rasporedu posljednjeg dana festivala u subotu, 14. kolovoza.