Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pitka voda Povljancima će stići iz Paga

Autor: Suzana Bandić

30.07.2012. 22:00
Pitka voda Povljancima će stići iz Paga

Foto: Adam VIDAS



Općina Povljana dala nam je “bjanko zadužnicu” kao garanciju plaćanja naših usluga i već danas u poslijepodnevnim satima mi ćemo mještanima isporučiti pitku vodu, kaže Duško Dragičević, direktor komunalnog poduzeća iz Paga


Problem s opskrbom vodom koji je aktualiziran nestašicom vode na Silbi u lipnju, a nastavljen i tijekom srpnja kada je opskrba vodom postala problem za gotovo sve zadarske otoke, ovih je dana iskrsnuo i u mjestu Povljana na otoku Pagu. Tamo međutim nisu presušile slavine, već iz njih posljednjih dva dana teče morska, slana voda, koja se ne može piti, niti upotrebljavati u kućanstvu osim u sanitarne svrhe. No, kako saznajemo od načelnika te male otočne općine, problem je pred samim rješenjem.
– Istina je da posljednja dva dana imamo slanu vodu u cijevima za vodoopskrbu domaćinstava, ali taj problem će do večeras biti riješen. Dogodilo se, naime, nešto što nismo mogli predvidjeti. Jedna je pumpa za crpljenje vode iz bušotina iz kojih se mjesto snabdijeva vodom povukla slanu vodu. Nije to ništa opasno, niti neobično s obzirom da živimo na otoku i da je suša, a niti nešto za što se ne može naći rješenje – kaže Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana s kojim smo razgovarali jučer, netom nakon potpisivanja dogovora s direktorom Komunalnog poduzeća iz Paga Duškom Dragičevićem.
– Općina Povljana dala nam je “bjanko zadužnicu” kao garanciju plaćanja naših usluga i već danas u poslijepodnevnim satima mi ćemo mještanima isporučiti pitku vodu, potvrdio je Dragičević i tako opovrgnuo glasine koje su s prvim kapima slane vode iz slavina u povljanskim domaćinstvima krenule, a prema kojima će mještani do daljnjega ostati bez pitke vode jer je općinska blagajna prazna te se nema otkuda platiti isporuka vode.
Problem s vodom na ostalim zadarskim otocima, međutim, nije moguće riješiti po ovom povljanskom modelu. Za većinu tih otoka spas od žeđi mogu donijeti samo specijalizirani vodonosci koji cijenu vode dovode do one suhog zlata.
Iz Otočnog sabora nedavno su predložili državi da na sebe preuzme raspisivanje natječaja i dodjelu koncesija za opskrbu otoka vodom kako bi skratili put novca. Tada iz državne blagajne novac ne bi išao komunalnim poduzećima, a od njih vodonoscima što bi dijelom olakšalo rješavanje ovog, za otočane gorućeg, problema.