Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarskoj bolnici nedostaje 45 sestara

Autor: Valentina Mlađen

30.07.2013. 22:00
Zadarskoj bolnici nedostaje 45 sestara

Foto: PIXSELL



Daleko smo mi od Europske unije u koju smo išli. Žele da radimo po standardima i kako se radi u EU, ali za puno niže plaće, nek’ nas onda izjednače s njihovim sestrama, kaže jedna od medicinskih sestara (podaci poznati redakciji) koja radi u Općoj bolnici Zadar i koja je ovaj mjesec dobila plaću manju za 300-tinjak kuna. U zadnjih pet godina plaća joj je stalno padala te je manja za 1.500 kuna od početka njezinog zaposlenja, a obujam posla joj se, u nedostatku osoblja, povećao.
– Neke sestre i po godinu dana ne idu na godišnji odmor. Samo jedna sestra može na godišnji po odjelu, a ako slučajno netko ode na bolovanje to je pravi kolaps, svi smo zablokirani dok se ta osoba ne vrati s bolovanja. Prošli mjesec za osam slobodnih dana, deset noćnih smjena, blagdane i rad s po život ugroženim pacijentima dobila sam kao nagradu manju plaću. Ljudi misle kako smo mi ionako preplaćeni i kako nam je super, ali ja svaki dan radim s pacijentima kojima je život ugrožen, trećinu noći u mjesecu ne spavam kod kuće nego provodim u bolnici i to često radimo kao da je podne, a da ne spominjem odgovornost ili stres. Mi smo s vašim najbližima u njihovim najtežim trenucima, gledamo njihovu patnju i držimo ih za ruku na samrti, a umiru i stari i mladi, pa je li onda previše za očekivati da se naše zanimanje cijeni, a ne uvijek štedi na nama, priča ova sestra koja ne polaže puno nade u najavljivani štrajk medicinskih sestara/tehničara i liječnika. Položila je kaže Hipokratovu zakletvu i ona svoje pacijente ionako ne može ostaviti i izići na ulicu, a drugi način ne vidi.
Tridesetpostotno smanjenje plaća i proglašenje ništetnim kolektivnog ugovora iz 2011. godine na Županijskom sudu u Zagrebu bila je kap koja je prelila čašu. I dok su se možda neki od liječnika i medicinskog osoblja i nećkali oko štrajka upravo ovo je bio razlog koji ih je ujedinio. I na skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata, ali i skupštini Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara potvrđeno je kako će štrajka biti. I dok će medicinske sestre i tehničari u štrajk te najavljuju rješavanje samo hitnih stanja, što se liječnika tiče oni bi mogli odlučiti povući svoju suglasnost te raditi samo 48 sati tjedno, što bi neminovno dovelo do kolapsa u već ozbiljno rasklimanom zdravstvenom sustavu.