Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro po plavi dizel “pametnom karticom”

Autor:

30.08.2009. 22:00
Uskoro po plavi dizel “pametnom karticom”

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Plavi dizel sada koriste mnogi koji to ne bi smjeli, a ako se najavljeni sustav uspije realizirati, nitko ne bi više mogao doći na crpku ako ne posjeduje karticu. Na taj način pratila bi se količina goriva i koliko ga ribari troše, pojašnjava Fabijanić, napominjući da njihova potrošnja nikada nije prelazila trideset tisuća tona godišnje


Uz nedavnu odluku Vlade o cijenama goriva koje će se ubuduće mijenjati svakoga tjedna, pri čemu neće moći odjenom rasti ili padati za više od 3,5 posto, za početak sljedeće godine najavljeno je i uvođenje sustava naplate plavog dizela putem “pametnih kartica”.
Do početka primjene sustava treba izraditi kartice i software, dogovoriti lokaciju na kojoj će se sustav nalaziti te raspraviti i uskladiti model sa svim tvrtkama koje prodaju naftne derivate u Hrvatskoj. Ovakav način naplate plavog dizela, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2010. godine, smatra Ante Fabijanić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore, jedini je način da plavi dizel koriste oni kojima je uistinu i namijenjen, odnosno ribari i poljoprivrednici.
– Treba se još razraditi sustav naplate koji će biti primijenjen samo na određenim benzinskim crpkama. To bi za nas bilo prihvatljivo i jedino ispravno rješenje. Naime, plavi dizel sada koriste mnogi koji to ne bi smjeli, a ako se najavljeni sustav uspije realizirati, nitko ne bi više mogao doći na crpku ako ne posjeduje karticu. Na taj način pratila bi se količina goriva i koliko ga ribari troše, pojašnjava Fabijanić, napominjući da njihova potrošnja nikada nije prelazila trideset tisuća tona godišnje. Upravo stoga, kako bi se mogla kontrolirati potrošnja, jednako dobrim smatra i uvođenje registra korisnika potpore za plavi dizel, čija je izrada pri kraju.
– Svatko tko ima povlasticu za gospodarski ribolov i poljoprivredu treba ući u registar, da bi se znalo koliko tko troši i to je nešto na što smo davno upozoravali, kaže Fabijanić.
Kada je, pak, cijena plavog dizela u pitanju, s obzirom na sadašnju situaciju, ističe da je opstanak ribara doista upitan, budući da za gorivo izdvajati moraju polovicu pa i više od ukupne zarade.
– Zadnja cijena plavog dizela prije poskupljenja iznosila je oko 3,60 kuna, da bi sada uz poskupljenje veće od deset posto narasla na 4,12. Takvo naglo podizanje cijena je nizdrživo. Uvijek smo, naime, upozoravali kako svaki iznos cijene goriva koji prelazi četiri kune dovodi u pitanje opstanak ribara. Pedeset posto i čak preko toga, odlazi nam tada samo na gorivo, ističe Fabijanić.
Nezadovoljan cijenom plavog dizela bio je i jedan od kupaca kojega smo zatekli na benziskoj crpki na Branimirovoj obali. Ribarstvom se bavi samo za svoje osobne potrebe. Bilo kakvo profesionalno bavljenje ovim poslom, smatra, u ovakvim uvjetima bilo bi vrlo teško.