Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Davor Buljan ne osjeća se krivim zbog prijevara

30.08.2010. 22:00
Davor Buljan ne osjeća se krivim zbog prijevara


Buljana se u prvom slučaju tereti da je dvojicu američkih Hrvata posredstvom pri kupnji kninske tvornice TVIK prevario za 175 tisuća dolara, dok ga se u drugom slučaju sumnjiči za prijevaru slovenskog bračnog para “tešku” 2,6 milijuna kuna


Nakon brojnih odgoda zadarski odvjetnik Davor Buljan jučer se ipak pojavio na Općinskom sudu u Zadru nakon čega je u dva odvojena slučaja koji se zbog kaznenog djela prijevare protiv njega vode pred sucem Hrvojem Viskovićem sjeo na optuženičku klupu.
U prvom slučaju Buljana optužnica tereti da je tijekom 2002. godine s oštećenim Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin, ali da tvornicu nije kupio, već je dvojac prevario i “uzeo” im 175 tisuća američkih dolara.
Sudac Visković još je prošle godine izvanraspravno saslušao oba oštećenika, a kako se jučer, nakon cijelog niza odgoda, na sudu pojavio i sam Buljan, glavna rasprava je započela iznošenjem njegove obrane u kojoj je on negirao krivnju kazavši kako Ljubičiću i Pranjiću nije isplatio novac jer se nakon nekoliko njegovih poziva da dođu kako bi “izravnali” račune, njih dvojica nisu pojavljivali u Hrvatskoj. Za dio novca tvrdio je kako su potrošeni na njegove odvjetničke usluge, ali i druge poslove koje je za dvojicu američkih Hrvata obavljao. Isto tako, tvrdio je i da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj u vrijeme pregovora oko kupnje Pranjić sam potrošio dio novca također na troškove oko razrađivanja posla i “busines plana”. Suđenje se nastavlja 15. rujna.
Svega pola sata nakon završetka prve rasprave, Buljan je ponovno sjeo na optuženičku klupu, a ovaj put zbog prijevare slovenskog bračnog para Ocepek “teške” 2,6 milijuna kuna, za koliko ih je on, posredujući u kupnji Marine Dalmacija, prevario. Riječ je o Joži i Franji Ocepek, vlasnicima tvrtke “Kiim Plovila” iz Trbovlja u Sloveniji koji su s Buljanom sklopili ugovor o poslovnoj suradnji još 2000. godine i po njegovu naputku na račun tvrtke “Medial.com” uplatili iznos od 600 tisuća tadašnjih DEM. Međutim, nakon uplate Buljanu se izgubio svaki trag pa su ga oni prijavili policiji u kolovozu 2004. godine. No kako se otada nisu odazivali uredno dostavljenim pozivima za ročišta, niti su se interesirali za sudski postupak, tužiteljstvo je jučer u njihovom slučaju odustalo od kaznenog progona protiv Davora Buljana.
Međutim, to ga ne lišava krivnje u potpunosti. Naime, temeljem prijave bračnog para Ocepek pokrenuta je istraga vezana za Buljanova poslovanja, nakon čega se došlo do saznanja o uplatama na njegov račun, što je bilo ključno za Poreznu upravu Zadar u otkrivanju njegovih dugovanja na ime poreza u visini od 1,5 milijuna kuna još iz 2001. i 2002. godine. Stoga je protiv njega na istom sudu pokrenut postupak zbog utaje poreza za koji se još uvijek čeka zakazivanje glavne rasprave.


 ZBOG DUŽINE SUĐENJA REAGIRALA AMERIČKA AMBASADA




Kako je Davor Buljan nekoliko godina vješto izbjegavao dolaske na zakazana ročišta, zbog straha da cijeli slučaj ne ode u zastaru, Ante Ljubičić, jedan od oštećenika, za pomoć se obratio nekim Europskim organizacijama i američkoj ambasadi koja je od zadarskog Općinskog suda zatražila očitovanje o slučaju. Njega je sačinio i potpisao sudac Hrvoje Visković pa se Ljubičić nada kako bi ovaj postupak u cijelosti mogao biti okončan do studenog 2012. godine kada će u protivnom nastupiti zastara.