Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Vladović je živio odvjetničku etiku

30.08.2010. 22:00
Dr. Vladović je živio odvjetničku etiku


U povodu 10. godišnjice smrti odvjetnika dr. Milana Vladovića danas je u prostorijama Odvjetničkog doma “Dr. Milan Vladović” u Zadru održana komemoracija za ovog velikana hrvatskoga odvjetništva.
Dr. Milan Vladović rođen je 1909. godine u zadarskim Arbanasima, a pravni fakultet završio je u Zagrebu. Odvjetnički pripravnički staž odradio je u Zadru te je kao odvjetnik djelovao 46 godina. Na mjestu predsjednika Odvjetničkog zbora Zadra bio je 30 godina dok je član Hrvatske odvjetničke komore bio 26 godina. Zahvaljujući njegovom velikom zalaganju za izgradnju Hrvatskog odvjetničkog doma dodijeljena mu je čast da isti otvori 1994. godine. Nagradu grada Zadra dobio je 1997. godine, a samo godinu dana kasnije dodijeljena mu je Plaketa “Dr Ivo Politeo s poveljom”.
Na komemoraciji se okupilo četrdesetak odvjetnika većinom prijatelja dr. Vladovića ili barem suradnika. Kao gosti prisustvovali su predstavnici Hrvatske odvjetničke komore: predsjednik komore Leo Andreis, Arno Vičić, poslovna tajnica HOK Biserka Barac te sudac ustavnog suda u miru i bivši predsjednik HOK Marijo Kos. Kao gosti također su sudjelovali predsjednik Općinskog suda u Zadru Hrvoje Visković, predsjednik društva zadarskih Arbanasa Enio Grdović te predsjednik Nadzornog odbora Društva zadarskih Arbanasa Željko Perović.
Najviše riječi bilo je posvećeno prisjećanju na životno djelo ovog cijenjenog odvjetnika koji je život posvetio naukovanju mladih odvjetnika i promicanju odvjetničke dužnosti. Istaknuto je njegovo zalaganje i borba za prava svojih stranaka u mnogim tzv. političkim procesima kao i svestrana djelatnost za vrijeme Hrvatskog domovinskog rata. Velika njegova zasluga jest i međunarodna afirmacija hrvatskog odvjetništva i odvjetničkog društva koju je promicao kao predstavnik Hrvatske odvjetničke komore. Zalagao se za dostojanstvo, čast i neovisnost odvjetničkog poziva kao i za savjesno življenje odvjetničke etike. Svi odvjetnici koji su se na komemoraciji prisjećali i dijelili uspomenu na Dr. Milana Vladovića istaknuli su isto, bio je on prvenstveno uzor i učitelj.
– Deseta godišnjica smrti Dr. Milana Vladovića prigoda je da se prisjetimo kakav je bio i tko je bio taj čovjek kako ne bi pao u zaborav. To je važno pogotovo s obzirom na mladi naraštaj odvjetnika i odvjetničkih vježbenika koji znaju da se odvjetnički dom u Zadru zove “Dr. Milan Vladović”, ali ne znaju tko je ta osoba. Na ovaj način pokušavamo tim mladim odvjetnicima prikazati tko je on i koliko nas je zadužio svojim životom i radom, rekao je predsjednik Odvjetničkog zbora Zadarske županije Drago Tolić.
Nakon komemoracije obilježavanje smrti Dr. Milana Vladovića nastavljeno je na Gradskom groblju u Zadru gdje je otvoreno spomen obilježje na njegovom grobu te su položeni vijenci. Nakon toga održana je misa zadušnica u župi Gospe Loretske u rbanasima, a događaj je nastupom uveličala i klapa Društva zadarskih Arbanasa.