Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HNS-ovci za sve krive Dina Baila

30.08.2011. 22:00
HNS-ovci za sve krive Dina Baila


Perović kaže da nisu istinite priče da ga je Bailo upoznao o prijedlogu koji se odnosi na pooštrenje uvjeta gradnje. Za njega je doznao tek nakon što je prijedlog upućen Gradu Zadru. Plan i prijedlog izmjena su, kaže Perović, morali biti na stolu u mjesnom odboru dostupni i na uvidu svakom zainteresiranom


HNS-ovi vijećnici  u Mjesnom odboru Arbanasi  jučer su se ponovno obrušili  na predložene izmjene i dopune Prostornog plana Grada  Zadra. Posebice se to odnosi  na pooštrenje uvjeta gradnje  na predjelu Karma za koje,  kažu HNS-ovci Boris Perović  i Rosanda Sertić, je ishodio  predsjednik MO Arbanasi,  HDZ-ovac Dino Bailo.
– Osamdeset posto vlasnika  zemljišta na Karmi bilo je zadovoljno uvjetima koji su  propisivali minimalne  građevinske parcele i to 300  metara četvornih za samostojeću i 150 metara četvornih  za dvojnu gradnju. Međutim,  Bailo je bez sastanka vijeća  MO Arbanasi otišao u Grad  Zadar i tamo iznio prijedlog  mjesnog odbora koji udvostručuje minimalnu parcelu s  300 na 600 metara četvornih  za samostojnu i sa 150 na 300  metara četvornih za dvojnu  gradnju. S obzirom na odnos  snaga u MO Arbanasi gdje  HDZ ima većinu glasova,  možda bi njihov prijedlog  prošao, ali bi se barem čuo  naš stav, govorila je vijećnica  Rosanda Sertić, inače predsjednica HNS-a Arbanasi.
U podužem istupu, Boris  Perović optužio je Baila za  zloporabu položaja, rekavši  da bi tako odluke, bez Sabora, mogla donositi premijerka Kosor jer i ona ima  većinu u parlamentu. Štoviše, kaže Perović, nisu istinite priče da ga je Bailo  upoznao o prijedlogu koji se  odnosi na pooštrenje uvjeta  gradnje. Za njega je doznao  tek nakon što je prijedlog  upućen Gradu Zadru. Plan i  prijedlog izmjena je kaže Perović, morali su biti na stolu u  mjesnom odboru dostupni i  na uvidu svakom zainteresiranom. Međutim, vijeće ne  radi, a i prostorije na Trgu  Gospe Loretske su stalno zatvorene.
HNS-ov stručnjak za prostorno planiranje Mirko Sladoljev kaže kako je praksa  pokazala da se prijedlozi ili  primjedbe privatnih osoba na  prostorno-plansku regulativu  u pravilu ne prihvaćaju, za  razliku od onih koje Gradu  podastrije mjesni odbor. To je  bilo dovoljno da Perović zaključi da će se 42.000 metara  četvornih na Karmi umjesto  500 prodavati za 50 eura za  metar četvorni.
– Dakle, kupovat će se zemlja na kojoj se ne može graditi da bi se na kraju išlo u  okrupnjavanje i promjenu  planske situacije u prostoru.  Stoga na vjerujem da bi i svi  ostali HDZ-ovi vijećnici:  Zvonimir Rogić koji je već  izgradio kuću na Karmi,  Serđo Dokoza, Bernard Kotlar i Grozdana Perić baš glasovali na sjednici za ovako  pooštrene uvjete građenja kojim se onemogućava gradnja  velikoj većini njihovih sumještana. O ovome će se još  čuti jer u igri je oko 2 milijuna  eura vrijednosti, kazivao je  Perović. Tražimo da se vrate  prvotni uvjeti 300 i 150 metara četvornih za minimalne  građevinske parcele na koje  smo pristali nakon 11 godina  mukotrpnih pregovaranja.
Predsjednica zadarskog  HNS-a Vesna Sabalić rekla je  da se ovim neradom MO Arbanasi pokazuje kako  HDZ-ova većina nema legitimitet, jer se vijeće sastalo  samo na konstituirajućoj sjednici, a u međuvremenu se  donose ovako značajne odluke i prijedlozi mimo volje  većine građana. Sabalićka  kaže da bi se, iako je zakon u  tom dijelu kompliciran, u konačnici moglo ići na zbor  građana kako bi se potvrdila  volja građana da se ostane pri  prvotnom prijedlogu koji nakon 11 godina omogućava  gradnju na Karmi.