Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kosor: Ključ za rješenje pitanja zatočenih i nestalih je u Beogradu

30.08.2011. 22:00
Kosor: Ključ za rješenje pitanja zatočenih i nestalih je u Beogradu


Predsjednica  Hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je jučer u Petrinji na  obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba kako  će vlada učiniti sve da se  rasvijetli sudbina 999 nestalih osoba te naglasila kako je  u Beogradu “ključ koji otvara  vrata rješenja tog pitanja”.
U organizaciji Saveza  udruga obitelji, zatočenih i  nestalih hrvatskih branitelja  u Petrinji je, u nazočnosti  oko 180 članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih  branitelja i civila, 30-ak predstavnika udruga iz Domovinskog rata te predstavnika  državnih i lokalnih vlasti obilježena 20. godišnjica potrage za nestalim osobama kao i  10. obljetnica obilježavanja  Međunarodnog dana nestalih u RH.
Premijerka Kosor podsjetila je kako je na samom  početku krvave agresije na  Hrvatsku bilo 18 tisuća nestalih osoba, 7.666 osoba je  pronađeno.
Uz to, u Hrvatskoj su pronađene 143 masovne i 1.200  pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirane nevine  žrtve.
Zahvalila je obiteljima na  ustrajnosti kojom traže svoje  najmilije istaknuvši kako  svaka obitelj zaslužuje dobiti  odgovore na pitanje gdje su  im najmiliji.
“Glavni ključ za rješenje  pitanja zatočenih i nestalih,  ključ koji otvara vrata  rješenja tog pitanja je u Beogradu”, rekla je Kosor.
Smatra kako nulto pitanje  svakog tko razgovara s predstavnicima Republike Srbije  mora biti gdje su dokumenti i  podaci kako bi Hrvatska mogla pronaći svoje branitelje i  civile.
Napomenula je kako dokumentacija koja je prije nekoliko mjeseci donesena u  Vukovar, potvrđuje da se tu  nije radilo o oružanom sukobu ili o građanskom ratu,  već o tome da je Hrvatska  bila napadnuta i izložena  stravičnoj agresiji.
“Nikome i nikada nećemo  dozvoliti da nam diktira što  ćemo raditi i da nam zabranjuje što ne možemo raditi.  Nikada nikome nećemo više  dozvoliti da nam prijeti zabranom proslave obljetnice  Oluje, pobjedničke akcije kojom je zatvoren pakleni krug  koji nam je došao s istoka”,  rekla je premijerka Kosor.
Izaslanik hrvatskog predsjednika general Drago Matanović istaknuo je kako se  posljedice Domovinskog rata  osjećaju još i danas te su još  svježa sjećanja na brutalnu  agresiju na RH “koja se posebno iskazala u protjerivanju i zločinima protiv civilnog stanovništva, kada nije  bilo milosti ni prema djeci ni  prema starcima”.
Naglasivši kako se nikada  ne smije zaboraviti žrtve hrvatskog čovjeka u Domovinskom ratu, Matanović je pozvao međunarodne institucije, Republiku Srbiju i stanovništvo koje je boravilo na  okupiranim područjima RH  da kažu istinu, jer svojim informacijama mogu pridonijeti pronalasku nestalih osoba.
Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, brigadir Miodrag Demo  pozdravio je, kako je rekao,  predsjednicu vlade koja je  odgovorila srbijanskom  predsjedniku Borisu Tadiću i  zaštitila nacionalni interes  rekavši mu da je ovo Hrvatska, krvlju natopljena te  da se “više s njom ne igra”, ali  ne i, kako je dodao, one koji  “ga primaju po Brijunima i  Dubrovniku”.
Pozdravivši prisutne izaslanik sisačko-moslavačke  županice, Ivica Pandža Orkan rekao je da su na tom  području počinjeni mnogi  ratni zločini za koje gotovo  nitko nije odgovarao.