Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Folklor Zadarske županije na jednom mjestu

Autor: Ante Rogić

30.08.2012. 22:00
Folklor Zadarske županije na jednom mjestu

Foto: Vedran SITNICA



Željeli bi da ova smotra bude dio zadarskog kulturnog ljeta. Voljeli bi kad bi sljedeće godine uz nastupe bile održane i radionice. Mislim da je to segment kulturne baštine koji je jako važan – Jasenka Lulić Štorić
Na Trgu pet bunara, ispred Kapetanove kule, 5. i 6. rujna održat će se 1. smotra folklora Zadarske županije u kojoj će sudjelovati 38 KUD-ova.
Tim povodom je u atriju Kneževe palače održana  press konferencija na kojoj su manifestaciju i program predstavili Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar i Jasenka Lulić Štorić, kustosica Etnološkog odjela NMZ.
Ravnateljica Peroš je istaknula kako je cilj manifestacije uključivanje stanovništva županije u kulturna događanja, kao i pomak u kulturnim djelatnostima Zadarske županije.
Smotra nije natjecateljskog karaktera, ali će se ipak prosuđivati nastup svakog pojedinog KUD-a. Svoje viđenje nastupa dat će povjerenstvo u sastavu: Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju, Ivo Brkić, vanjski suradnik NMZ-a i Jasenka Lulić Štorić.
Vrlo detaljan izvještaj sastavit će se drugi dan i dati KUD-ovima, a snimit će se i poseban DVD.
– Svaki KUD imat će osam minuta nastupa i toga ćemo se striktno držati. Predstavit će se s jednim do tri kola i dva do tri napjeva, kazala je Jasenka Lulić Štorić.
Prije početka manifestacije KUD-ovi će krenuti s tri polazišta, Ravnica, Obale kneza Branimira i Poljane pape Aleksandra III. Svi će se sastati na Narodnom trgu i krenuti zajedno prema Kneževoj palači. Poslije službenog dijela nastupa KUD-ovi odlaze na nekoliko lokacija, kao što su mul na rivu, morske orgulje, Narodni trg i sjecište Arheološkog muzeja i caffe bara Forum gdje će se predstaviti u neformalnom dijelu.
– Željeli bi da ova smotra bude dio zadarskog kulturnog ljeta. Voljeli bi kad bi sljedeće godine uz nastupe bile održane i radionice. Mislim da je to segment kulturne baštine koji je jako važan, kazala je Lulić Štorić istaknuvši kako će tri KUD-a s ove smotre ići na veće manifestacije, kao što su Vinkovačke jeseni ili Đakovački vezovi.