Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Otočani ogorčeni: Umjesto povećanja, trećina trajektnih linija manje

30.08.2016. 22:00
Otočani ogorčeni: Umjesto povećanja, trećina trajektnih linija manje


Javno savjetovanje o Prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu izazvalo je buru negodovanja kod otočana, a o toj odluci javno su se oglasili Otočni sabor i načelnik Općine Kali Duško Vidov. Udruga Otočni sabor zatražila je produljenje roka kako bi se po priobalnim županijama organizirala prezentacija prije donošenja konačne odluke.
– Iščitavanjem predloženih brojeva linija i minimalna učestalost povratnih putovanja tjedno ukazuju da je došlo do smanjenja broja linija i smanjenja minimalnih učestalih povratnih putovanja na nekim linijama. Otočni sabor stoga traži odgovor koje su linije ukinute i zašto je došlo do smanjenja minimalnog učestalog povratnog putovanja na nekim linijama. Smatramo da bi nam svima trebalo biti u interesu zadržavanje postojećeg standarda, ako ne i poboljšanje u povezivanju otoka s kopnom i međuotočnog povezivanja, stoji u otvorenom pismu Otočnog sabora upućenog svim relevantnim osobama i institucijama.
Načelnik Općine Kali Duško Vidov ističe kako bi se ovim prijedlogom prepolovio broj putovanja što drži nedopustivim i štetnim po otočane.
– atram da treba povećati broj linija na brodskoj liniji, koja je cijele godine vrlo dobro popunjena, tako da postojeći brod bude u pogonu cijelo vrijeme, odnosno oko 90 polazaka tjedno tokom cijele godine, ističe Vidov posebno ukazujući na minimalni kapacitet putnika koje brod na toj liniji može primiti. Kaže kako je propisani minimum u ovoj Odluci od 250 putnika manji od broja putnika koji se često u polascima iz Preka u 6.50 i 8.10 ujutro ukrca u brod čime se dovodi u pitanje sigurnost putnika.