Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U bolnici najmanje 0 pozitivne i negativne krvne grupe

30.08.2016. 22:00
U bolnici najmanje 0 pozitivne i negativne krvne grupe


Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu na internetskim stranicama objavio je kako nedostaje zaliha krvi određenih krvnih grupa te su pozvali dobrovoljne darivatelje da se jave i daruju krv. A negativna, 0 negativna, B negativna i AB negativna su krvne grupe kojih na razini države na zalihama nema dovoljno.
Dr. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, ističe kako je trenutno situacija sa zalihama krvi na njihovom odjelu zadovoljavajuća, ali su zalihe pri kraju.
– Nažalost, još uvijek nam je potrošnja krvi velika, pa se i zalihe smanjuju. Ipak, panike nema. Dobrovoljni darivatelji su nam dobrodošli, a od krvnih grupa kojih na zalihama imamo u nešto manjim količinama su 0 pozitivna i 0 negativna, naglasila je dr. Nadinić.
Budući da se tijekom ljeta broj stanovnika u Zadru i županiji poveća i za nekoliko puta, ima više prometnih i ostalih nesreća u odnosu na ostatak godine, zaliha svih krvnih grupa u Bolnici mora biti u dovoljnim količinama. Stoga se konstantno organiziraju akcije dobrovoljnog davanja ove dragocjene tekućine kojom se spašavaju životi.