Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar se razvija brzo i učinkovito

Autor:

30.10.2009. 23:00
Zadar se razvija brzo i učinkovito

Foto: Zvonko KUCELIN



U sklopu današnjeg posjeta Zadarskoj županiji predsjednik Republike Stjepan Mesić jutros se susreo u zadarskoj Gradskoj vijećnici sa čelnicima Grada Zadra i Zadarske županije.
Gradonačelnik Vrančić i župan Stipe Zrilić obavjestili su hrvatskog predsjednika o najvažnijm gradskim i županijskim razvojnim projektima poput trajektne luke Gaženica, Gospodarske zone Crno, ali skorašnje plinofikacije cijele županije. Mesić je rekao da da se Zadar  u posljednjih nekoliko godina razvijao brzo i učinkovito zahvaljujući dobroj organiziranosti Zadrana. No, po hrvatskom predsjedniku, iako su ovogodišnji rezultati u turizmu bili, unatoč recesiji, i nešto bolji nego prošle godine,  turizam ne bi trebalo razvijati kao jedinu granu gospodarstva, te bi hrvatsko gospodarstvo iz pretežito uvoznog trebalo pretvoriti u pretežito izvozno. Zbog toga bi trebalo liberalizirati vizni režim sa zemljama Zaljeva, kao što su Kuvajt, Katar i Oman, koje nije dotakla recesija, a ne prema njima biti pomalo tvrd zbog straha od terorizma.
Nakon što su ga zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i zadarski župan Stipe Zrilić upoznali s razvojnim perspektivama ovoga područja, predsjednik Mesić se osvrnuo na više aktualnih političkih pitanja.
Govoreći o arbitražnom sporazumu sa Republikom Slovenijom, kojega on podržava, Mesić je rekao kako je najvažnije u tom sporazumu da se granica utvrđuje na bazi međunarodnog prava.
Za nas je to osnovno, mi smo zainteresirani da i dalje budemo granična zemlja s Italijom, rekao je predsjednik Republike.
“Kada bismo prihvatili dodir Slovenije s otvorenim morem to bi značilo da bismo morali izgubiti 64 četvorna kilometra mora, a to znači da bismo izgubili vezu s Italijom. Kada ne bismo bili granična zemlja s Italijom, ne bi više vrijedili Osimski sporazumi”, dodao je.
S tim u svezi istaknuo je kako je Osimskim sporazumom Republika Hrvatska preuzela dug prema Italiji u iznosu od 34 milijuna dolara na ime imovine optanata. Hrvatska je to spremna platiti, novci su osigurani, ali čekamo da Italija dostavi račun, kazao je Mesić.
Inzistiramo da ostanemo granična zemlja s Italijom, a Slovencima dopustimo slobodnu plovidbu kroz naše more, dodao je.
Osvrčući se na aktualnu situaciji u susjednoj BiH, predsjednik Mesić je rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju što mi ne prihvaćamo, kazao je Mesić.
Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako “Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH”. Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić.
“Naš je cilj što prije, nakon NATO-a, ostvariti ulazak u EU. Ako uđemo u EU, imat ćemo ono što danas imaju Francuska i Njemačka, dvije zemlje koje su dugo međusobno ratovale, a danas prednjače u demokraciji i u integriranju”, rekao je predsjednik Republike.
Također je kazao kako je “naš interes da se otvore granice i da naš narod živi u ukupnom kulturnom prostoru, jer Hrvati ne žive samo u Hrvatskoj. Strateški cilj Republike Hrvatske je što brži ulazak u EU jer to znači i isključivanje rata kao političkog sredstva”, dodao je.
U razgovoru sa čelnicima Grada Zadra i Zadarske županije predsjednik Mesić se osvrnuo i na turizma.
S tim u svezi zauzeo se da Hrvatska liberalizira vizni režim s brojnim zemljama poput Omana, Katara i drugih, kako bi njihovi turisti i poslovni ljudi bez administrativnih zavrzlama dolazili u Hrvatsku.
Po njegovim riječima, Hrvatska ima najbolji položaj u Europi jer turisti mogu dolaziti automobilima u Hrvatsku u svako doba godine. Mesić je rekao i da je predložio premijerki Jadranki Kosor i Vladi RH popis zemalja u kojima nema terorizma i s kojima bi se liberalizirao vizni režim.


 MESIĆ I PROTOKOL


Posjet gradskoj vijećnici nije mogao proći bez predsjednikovih doskočica. Svako malo, prekidao bi svoje izlaganje pitajući “koliko još imamo vremena?” u  šali dodavši: “Lakše je pregovarati s teroristima nego s Protokolom. Nešto kasnije, u hotelu Kolovare rekao je da mu je taj isti Protokol pripremio lijepi govor s kojim se on potpuno slaže. „Ipak ću ja na kraju reći nešto svoje”, rekao je u svom stilu predsjednik Mesić.