Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Snimiti film nije teško, ako se sve dobro isplanira

Autor: Valentina Mlađen

30.10.2012. 23:00
Snimiti film nije teško, ako se sve dobro isplanira

Foto: Vedran SITNICA



Snimiti film, kažu dečki nije teško ako se sve odmah na početku dobro isplanira, a osobito budžet. Ovakav projekt smatraju izuzetno bitnim za stvaranje filmske scene u Zadru


U Gradskoj knjižnici Zadar počeo je zanimljiv projekt koji bi na koncu trebao rezultirati kraćim filmskim uratkom. Naime, od utorka su u organizaciji Udruge Šigureca, projekt Rakurs 5, počele filmske radionice u vodstvu Igora Goića i Erika Lončara, već iskusnih filmaša.
Projekt Rakurs 5 postoji već nekoliko godina i promiče fotouratke mladih, a ovo je prvi puta da se proširio i na videostvaralaštvo.
Na prvom predavanju u Gradskoj knjižnici Zadar krenulo se od osnova filma te su zainteresirani posjetitelji slušali ukratko o povijesti filma i osnovama stvaranja filma. Kako bi posjetiteljima što jasnije predočili stvaranje filma dečki su ponijeli i nešto profesionalne opreme, od kojih je svakako bila najimpresivnija Goićeva kamera.
Cilj je, kada se projekt zakuha izići iz zatvorenog prostora na teren i s polaznicima radionice snimiti kraći filmski uradak na terenu.
Voditelji radionice su filmaši koji su, iako mladi, već do sada uspjeli ostvariti zapaženi uspjeh. Tako je Goić redatelj zadarskog filma koji se trenutno snima, Malog diva, a snima i promotivne te muzičke spotove dok je Lončar ostvario zapažen uspjeh na Festivalu židovskog filma na kojem je nagrađen njegov film, dok mu je drugi uradak prikazan i na Avvantura Zadar Film Forum Festivalu. Također, Lončar već godinu dana drži filmske radionice za studente u Zadru.
Snimiti film, kažu dečki nije teško ako se sve odmah na početku dobro isplanira, a osobito budžet.
Ovakav projekt smatraju izuzetno bitnim za stvaranje filmske scene u Zadru.
– Zadar je mali grad, treba uspostaviti scenu, a to je poanta i radionice naučiti drugoga da mogu i znaju što napraviti kako bi i u Zadru nastajali kvalitetni i kreativni filmski uratci, zaključili su Goić i Lončar.