Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Suđenje Zdenku Mikasu za smrt pješaka nastavlja se – rekonstrukcijom

Autor: Suzana Bandić

30.10.2012. 23:00
Suđenje Zdenku Mikasu za smrt pješaka nastavlja se – rekonstrukcijom


– Mogao sam pogriješiti za 15, 20 centimetara maksimalno, ali za 70 sigurno nisam. Osim toga, konačni položaj vozila ukazuje da je trag broj jedan zapravo trag prednjega lijevog pneumatika, a onda je logično da je sedam trag prednjeg desnog pneumatika – Predrag Vidić


Svjedočenjem sada već umirovljenog policajca Predraga Vidića jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Zdenku Mikasu (60), optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo pješak Dean Blagojević.
Osovina šira 70 cm?
Policajac koji je obavio očevid na mjestu nesreće prije osam godina, pozvan je jučer na sud kako bi se razjasnile proturječnosti iz nalaza sudskih vještaka i podataka koje je on na mjestu događaja unio u skicu prometne nesreće. Vještaci su, naime, utvrdili kako trag označen u skici brojkom sedam ne može odgovarati tragu prednjega desnog pneumatika jer bi u tom slučaju osovina vozila bila 70 centimetara šira no što zapravo jest.
– Nema šanse da sam ja pogriješio pri izradi situacijskog plana i upisao trag broj sedam u smislu da bi on bio 70 centimetara bliže bijeloj crti koja označava rub ceste. Mogao sam pogriješiti za 15, 20 centimetara maksimalno, ali za 70 sigurno nisam. Osim toga, konačni položaj vozila ukazuje da je trag broj jedan zapravo trag prednjega lijevog pneumatika, a onda je logično da je sedam trag prednjega desnog pneumatika – pojasnio je Vidić dodavši kako se više ne sjeća detalja zbog proteka vremena, ali da ostavlja mogućnost kako je do eventualne pogreške došlo uslijed prepisivanja podataka iz njegove bilježnice na skicu.
Mikas imao 2,59 promila
Kako bi se sve dvojbe razjasnile na prijedlog zastupnika tužiteljstva, na mjestu nesreće obavit će se rekonstrukcija događaja na koju će biti pozvani i sudski vještak i policijski službenici koji su obavili očevid.
Zdenka Mikasa se optužnicom Općinskoga državnog odvjetništva tereti da je upravljajući teretnim vozilom “daihatsu feroza” na magistralnoj cesti D8 krećući se iz pravca Biograda prema Sv. Filipu i Jakovu još 13. lipnja 2004. godine udario tada 21-godišnjeg pješaka, koji se kretao kolničkom trakom uz sam rub. Utvrđeno je kako je Mikas u trenutku nesreće, kada je prednjim desnim dijelom vozila zakačio pješaka, bio pod utjecajem alkohola i to od 2,59 promila. Mladić, inače podrijetlom iz Slavonskog Broda, od zadobivenih je ozljeda preminuo do dolaska Hitne medicinske pomoći tako da su liječnici mogli tek utvrditi smrt.
Suđenje se nastavlja.