Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pomažu potrebitim i o sestrama brinu kao sestre

30.10.2013. 23:00
Pomažu potrebitim i o sestrama brinu kao sestre


Društvo Gospe od Ružarija brine o bolesnim sestrama, za teško bolesne sestre i novčano. Brine i o dostojanstvu crkvenih sprovoda. Kod sprovoda sestre, zna se, od skule Gospe od Ružarija je sprovodna misa i obred crkvenog sprovoda, sve članice su dužne nazočiti pogrebu, obvezno nose vijence, priča Mamić


Članice Društva Gospe od Ružarija iz Pakoštana, točno 37 sestara predvođenih poglavaricom prof. Marijom Mamić, bile su na četverodnevnom izletu u Italiji koji je bio prilika
– Put u Italiju nas je odveo trajektom Split – Ancona od kuda smo obišli Loreto, Asiz, Padovu i Veneciju. Prenoćili smo u Asizu i u poznatom talijanskom ljetovalistu Lido Di Jesolo kod Venecije gdje se uz pješčanu plažu dugu 15 kilometara nalazi više od 500 hotela, kazala je poglavarica Mamić, učiteljica kemije s 28-godišnjim stažom u pakoškoj školi.
Ovo izuzetno vrijedno i radišno Društvo je dosad hodočastilo gotovo po cijeloj Lijepoj našoj, a pored Italije bili su u BiH i Crnoj Gori.
– Skula Gospe od Ružarija djeluje stoljećima, od srednjeg vijeka. Za vrijeme župnika don Nikole Milića 1912. godine je oživjela Kata Vulin, govori Mamić.
Društvo Gospe od Ružarija broji 180 članica, mlađih žena i žena zrele dobi i najbrojnije je u Pakoštanima. Članice se nazivaju sestrama. Pored poglavarice Mamić ekonom je Nevena Krpeta, duhovne predvoditeljice su Dragica Rašin i Mirjana Banđen. Tu je i caritativna ekipa koju predvode Marija Kurtov, Jadranka Čudina, Luca Rašin, Danica Rašin i druge sestre.
– Ponosna sam što sam dio ovih vrijednih, radišnih i humanih žena, vjernih čuvara stoljetnih običaja, što sam dio ponosnih Pakoštana, istaknula je Mamić.
Društvo ili kako kažu skula, djeluje humanitarno, pomaže siromašnima za Božić i Uskrs. Pomažu ljudima u potrebi u Pakoštanima i drugdje hranom, odjećom i ostalim. Svakoj njihovoj akciji odazove se puno ljudi.
– Pokrenule smo pomoć jednoj mladoj Pakoški koja studira u Splitu, sve do kraja studija. Uključile su se sve skule i društva, ali i brojni Pakoštanci. Ovako humanih ljudi dobrog i plemenitog srca i duše kao ovdje u Pakoštanima, nema nigdje na svitu i okolici, sa zadovoljstvom ističe Mamić dodajući kao je pred osnivanjem župni Caritas u koji se želi uključiti i brojna mladež.