Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otvorene mogućnosti kulturne razmjene s pet zemalja

30.10.2016. 23:00
Otvorene mogućnosti kulturne razmjene s pet zemalja


Diplomatski zbor u sastavu: veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levčenko sa suprugom, veleposlanik Azerbajdžana Kamil Hasijev sa suprugom, veleposlanica Makedonije Danijela Karagjozoska, veleposlanik Čilea Juan Luis Nilo Valledor te zamjenik veleposlanika Brazila David Silveira da Mota Neto i supruga boravili su u petak i subotu u dvodnevnom prijateljskom posjetu Zadru. Domaćica susreta bila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.
– Ideja za ovaj prijateljski posjet rodila se u jednom ugodnom razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom Levčenkom, a na temelju uspješne suradnje Narodnog muzeja i ukrajinskih umjetnika i kulturnih djelatnika u više navrata. Susretu je nazočio i predsjednik ukrajinsko-hrvatske udruge Bila Hrvatska Marin Lerga, a veleposlanicima smo željeli kroz jedno ugodno druženje predstaviti mogućnosti suradnje i kulturne razmjene, rekla je Renata Peroš.
Diplomatima je tako bogata povijest Zadra ispričana kroz projekt Ane Dobrović, kazališno-scensku izložbu Plovidba kamenim brodom u kojoj su personifikacije Zadra, Idassa i Jader, glumci Kazališta lutaka Gabrijela Maštrović Maštruko i Josip Mihatov, pričali o bogatoj prošlosti grada. Narodni muzej Zadra i njegove odjele predstavile su diplomatima Lorena Peroš, stručnjakinja za promociju kulture te ravnateljica Peroš, dok je o obnovi i turističkoj valorizaciji Kneževe palače govorila projektantica i arhitektica Iva Letilović.
– Upravo na temeljima uspješne suradnje s ukrajinskim umjetnicima nadamo se ostvariti suradnju i sa zemljama iz kojih dolaze ovi veleposlanici. Kroz izložbene prostore Narodnog muzeja predstavili smo im mogućnosti prezentacije naše kulture u njihovim gradovima i njihovih umjetnika u našem gradu, istaknula je Peroš primijetivši kako je veleposlanike ipak najviše oduševila Stalna izložba crkvene umjetnosti Zlato i srebro grada Zadra.