Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nevenka Marinović – zmajica od Ravnih kotara

30.12.2010. 23:00
Nevenka Marinović – zmajica od Ravnih kotara


Četvrtoga prosinca u sjedištu Družbe braće hrvatskoga zmaja na Kamenitim vratima u Zagrebu zazmajena je saborska zastupnica Nevenka Marinović koja će nositi titulu Zmajice od Ravnih kotara II
Zmajski stol Družbe “Braće hrvatskoga zmaja” bogatiji je za novo ime. Naime, 4. prosinca u sjedištu Družbe u Zagrebu zazmajena je saborska zastupnica Nevenka Marinović koja će nositi titulu Zmajice od Ravnih kotara II.
– To je bilo na prijedlog Zmajskog stola u Zadru, obavili smo razgovor i prihvatila sam ovu čast jer mislim da mogu još dosta dati, posebice na području baštine i njene zaštite, promoviranja domoljubnih vrijednosti kako to čine Braća hrvatskoga zmaja, kazala nam je Marinović koja ističe kako je njezina svijeća zelena, dakle prirodne znanosti, te će se u skladu s time odvijati i njezin rad unutar Družbe. U žarištu će svakako biti poljoprivreda, njezin razvoj ali i zaštita baštine i okoliša.
Inače, Zmajski stolovi Braće hrvatskoga zmaja postoje u svim županijama i njihovo je članstvo ograničeno na jedanaest redovitih članova prema pravilu “numerus clausus”, a mogu imati i počasne članove i tzv. članove prinosnike, odnosno dobročinitelje koji financijski i organizacijski pomažu redovite kulturne aktivnosti, kazao nam je pročelnik Zmajskog stola u Zadru prof. dr. Josip Faričić. Zadarski stol trenutačno, broji sedam redovitih članova, jednog počasnog člana i dva kandidata u proceduri za prijem u redovito članstvo. Dva su mjesta upražnjena, jedno smrću pok. prof. Julija Derossija i jedno proglašenjem prof. dr. sc. Stijepe Obada počasnim članom, pa se obavljaju konzultacije za prijem još dva redovita člana.
Kako je Zmajski stol u Zadru osnovan 1991., u godini koja je pred nama obilježit će se dvadeseta obljetnica utemeljenja.
– Tim povodom bit će priređen veći broj kulturnih događaja, uz ostalo, priredba povodom obilježavanja mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana 1671.-2011., suorganizacija znanstvenog kolokvija povodom 40. obljetnice Hrvatskoga proljeća, predavanje o jezičnoj baštini kao nositelju hrvatskoga kulturnog identiteta, humanitarni koncert za financijsku pomoć siromašnim studentima, predstavljanje aktualne znanstvene literature o hrvatskoj kulturi, okrugli stol o vezama Hrvatske i Svete Stolice povodom papinog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2011. i druge aktivnosti, najavio je Faričić.